Рекорден брой застъпници, само във Варна 18 000

Рекорден брой застъпници, само във Варна 18 000  | StandartNews.com

Плодвив. Абсолютен рекорд вероятно ще поставят тези избори по броя на застъпниците. Във Варна те са 18 000, а в Пловдив - 12 000. Толкова са подпечатаните заявления от общинските избирателни комисии, съобщи бТВ.  

"В петък ние сме обработили 4 000 нови заявления, като комисията работи до 3 часа през нощта, за да обработи всичко и да може днес, 22 октомври, да даде всички удостоверения на хората, които са подали такива заявления", обясни говорителят на ОИК-Пловдив Деница Ченгарова.  

Заявления за застъпници може да се подават и в деня на изборите. Според данните на комисията на първо място е партия регистрирала 1 440 застъпника. В закона не е регламентирано дали тази дейност се заплаща. По неофициална информация, в голяма част от случаите тези хора получават и пари - между 20 и 100 лева. Значителен брой застъпници има в ромските махали.

Сред застъпниците има и ветерани, които много точно знаят какво да правят. Казват, че следят за нарушения и дават инструкции, как да се зачертава в квадратчето за избор. Обясняват, че повечето хора в "Столипиново" са неграмотни и поради тази причина трябва да им се обърне повече внимание.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай