Стоп на преференциалните цени на електроенергия

Стоп на преференциалните цени на електроенергия | StandartNews.com

Управляващите са поели ангажимент пред бизнеса да въведат такива законодателни промени, които да не позволят блокиране на либерализацията на пазара, появата на нов тип производители на енергия с „преференциални цени" и участието им в регулирания пазар с такива „преференциални цени". Това съобщи Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) след проведената днес проведе трета среща по проблемите на енергетиката при министър-председателя Бойко Борисов.

В срещата са участвали председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ „Козлодуй", ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (АИКБ), Димитър Бранков (БСК), Цветан Симеонов (БТПП) и Кирил Домусчиев (КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев.

Вижте пълния текст на съобщението на БСК от срещата:

Днес, 16 март 2018 г., се проведе трета среща по проблемите на енергетиката при министър-председателя Бойко Борисов.

В срещата участваха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите на финансите – Владислав Горанов, и на енергетиката – Теменужка Петкова, ръководителите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, ръководителите на национално представителните работодателски организации – Васил Велев (председател на АИКБ), Димитър Бранков (зам.-председател на БСК), Цветан Симеонов (председател на БТПП) и Кирил Домусчиев (председател на КРИБ), както и енергийните експерти Константин Стаменов и Румен Радев.

Днешният разговор беше фокусиран върху две основни теми – бъдещето на т.нар. Американски централи и опасността от нова далавера в енергетиката по линията на поддържане на т.нар. студен резерв и включването в микса на нови централи с „преференциални цени". Освен това, беше обсъден напредъкът по договореностите от предходните две срещи, проведени на 6 и на 21 февруари т.г.

Участниците в срещата постигнаха съгласие, че трябва да се предприемат енергични мерки за прекратяване на договорите с Американските централи във връзка със съществуването на неправомерна държавна помощ. В хода на разговора бе констатирано, че е са налице всички предпоставки това да се случи в рамките на няколко седмици.

Беше проведена съдържателна дискусия и във връзка с оптималното управление на т.нар. студен резерв. Потвърдено бе неувеличаване на средногодишната стойност на студения резерв от 500 МВт. От страна на управляващите беше поет ангажимент в подготвяния в момента пакет от законови промени в сферата на енергетиката да се добавят и такива, които да не позволят блокиране на либерализацията на пазара, появата на нов тип производители на енергия с "преференциални цени" и участието им в регулирания пазар с такива "преференциални цени", което би било неправомерна държавна помощ.

Подчертана бе и необходимостта от ускоряване на изготвянето и приемането на национална енергийна стратегия до 2030 г., основана на реалистична макроикономическа рамка за догонващ икономически растеж.

Работодателските организации изразиха своята удовлетвореност от постигнатия напредък. Участниците в срещата се договориха за продължаване на работата по дискутираните проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай