HSBC надули цената за "Белене" с 1,9 млрд. евро

HSBC надули цената за "Белене" с 1,9 млрд. евро | StandartNews.com

София. Няколко грешки в изчисленията на консултанта по проекта "Белене" HSBC са довели до надуване на цената му с 1,9 млрд. евро от 8,45 млрд. до 10,35 млрд. евро, твърди експертът от "Риск Инженеринг" Никита Христов.

Банката е записала разходи за погасяване на заема, в които не е отчетено, че всяка вноска включва и лихва, която с времето и намаляване на главницата също паза. HSBC са заложили индекс на обезценяване на парите от 8,23%. Той е бил толкова за България, когато влизахме в ЕС. Но официалната цифра на Брюксел сега е 3,66%, тъй като финансовата ни система е по-стабилна.

Така от изплащането на заема цената на "Белене" пада с 1,2 млрд. евро спрямо изчислената от HSBC. Банката е приела за разход 225 млн. евро, които всъщност са гаранция за плащане на вноските по кредита. Друга грешка на HSBC са заложените 169 млн. евро разходи за експлоатация, когато I бл. на "Белене" вече ще работи. Христов открива грешка и за цената на тока. Консултантът е заложил цена от 75 евро на мегаватчас, но реалната цена била 55 евро на мегаватчас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай