Фермери и Ревизоро 2 часа при Борисов /ОБЗОР/

Фермери и Ревизоро 2 часа при Борисов /ОБЗОР/ | StandartNews.com

Премиерът чака спорът за закона за търговията с горива да се реши до понеделник

Бойко Борисов отдели за среща с фермерите повече време, отколкото за Ердоган. Вчера сутринта премиерът привика всички заинтересовани страни, които влязоха в остър спор заради проектозакона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. На срещата са били представители на няколко земеделски асоциации, вносителят на проекта Емил Димитров-Ревизоро, министрите на земеделието и финансите Румен Порожанов и Владислав Горанов.

"Премиерът поиска за изслуша аргументите на всички и препоръча да работим за сближаване на позициите. Ако успеем да го постигнем, ще ни събере отново в понеделник", съобщи за "Стандарт" председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов.

Фермерите са недоволни, че влизат в обсега на закона с ведомствените бензиностанции, от които зареждат тракторите и заради това трябва да плащат големи банкови гаранции, вменяват им се и още много абсурдни за бранша задължения.

"Всеки земеделски производител, който е потребител на горива, закупува своето гориво с платени акцизи. Фермерите отчитат това гориво по схемите за компенсиране на акциз и ползват своя ДДС. Така че нито един земеделски производител няма интерес да купува гориво, по-евтино с до 30 ст. на литър, защото няма да може да си възстанови легално ДДС и акциза, които надхвърлят 80-90 стотинки", обясни по-късно Румен Порожанов. По думите му земеделският сектор е излязъл много отдавна от сивата икономика и затова са помогнали и европейските програми. Порожанов подчерта, че законът за регулация на търговията с нефтени продукти е изключително важен, но контрабандата трябва да се търси на входа, в данъчните складове, където се плащат акциза и ДДС. Той каза още, че на срещата с премиера всички са се обединили около предложението, че ако някой от фермерите бъде хванат с контрабанда, ще подлежи на изключително високи санкции, включително и отнемане на имуществото.

Вчера следобед са продължили преговорите по закона. "С посредничеството на земеделското министерство отново разговаряхме с Ревизоро, но не постигнахме точки на сближаване", каза Костадин Костадинов. Вчера в 18,30 часа проектът е бил разпределен за разглеждане от земеделската комисия в парламента, която се събира днес в 9,30 часа на извънредно заседание. В сряда депутатите от икономическата комисия отхвърлиха спорния законопроект. По време на заседанието стана ясно, че нормативът е получил отрицателни становища от три министерства – финансовото, икономическото и земеделското.

Зърнопроизводителите са категорични, че трябва да бъдат извадени от обсега на закона.
"Нашата дейност се регламентира от Наредба 18, проверяват ни НАП, митниците, фонд "Земеделие". Ние произвеждаме храната, която хората ще сложат на трапезата си за Великден. Затова настоявам Ревизоро да се извини публично на земеделския бранш, когото нарече мафия", каза Костадинов. Той заяви, че стачната готовност на бранша не е отменена и ако не се постигне съгласие, на 3 април тракторите ще блокират бензиностанции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай