ICANN обяви интернет домейни на кирилица

ICANN обяви интернет домейни на кирилица | StandartNews.com

The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) обяви, че през следващите седмици ще пусне четири нови интернет домейна. Това са: شبكة, арабската дума за Мрежата; 游戏, китайската дума за "игра", и руските думи "онлайн" и "сайт", предаде Би Би Си.

Това е голяма стъпка в развитието на интернет, който ще отиде отвъд .com, .net, .org и останалите популярни домейни, съобщават от организацията.

За пръв път се въвеждат и домейни на азбуки, различни от английската.

Internet Corporation for Assigned Names and Numers (ICANN) обяви, че започва активирането на новите интернет домейни. Това е голяма стъпка в развитието на интернет, който ще отиде отвъд .com, .net, .org и останалите популярни домейни, съобщават от организацията.

За пръв път се въвеждат и домейни на азбуки, различни от английската. Първите четири домейна, които се активират, са на арабски, мандарин и два на кирилица. Домейните на кирилица са .онлайн и .сайт.

"През следващите седмици и месеци ще видим нови домейни от всички ъгли на света, които ще сближават хора, общества и бизнеси", коментира президентът на отдела за домейни на ICANN Акрам Аталах.

Преди новите домейни да могат да се използват от всички, компаниите, които ще ги регистрират, ще трябва да подадат документи за тях и да изчакат 30-дневен срок за защита на правоносители. След това разширенията ще могат да се продават свободно на всички.

Това е само началото на мащабната инициатива на ICANN, която цели да развие и разшири интернет. Предстои въвеждането на огромен списък от домейни на различни езици. В момента много компании се надпреварват да регистрират домейни, които са близки до тях или техния бизнес, както и дават свои предложения за нови разширения, които трябва да бъдат въведени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай