11:45 ч.

01.08.18

2 мин.

0

2

0

Само 7% от фирмите у нас имат над 10 служители

от редактори |

Само 7% от фирмите у нас имат над 10 служители

Не повече от 5% от българските предприятия преживяват пет години, отчете НСИ. "Напълно нормално е да имаме такъв голям брой "загинали" фирми и фирми със замразена дейност. Това не говори лошо за предприемаческите способности на българина, а напротив", каза в интервю за БНР Лъчезар Богданов - икономист в „Индъстри уоч". "Колкото повече се опитваме, толкова по-голям е шансът да стигнем до нещо добро", така коментира Богданов анализа на Националния статистическия институт за демография на предприятията за последните пет години.


„Няма промяна в данните за последните години спрямо това, което беше преди няколко години. В България половината действащи фирми нямат служители и още около 37% имат до 4-ма служители", каза той, посочвайки, че огромният брой от регистрирани търговци са "някаква форма на самонаетост". Анализаторът потърси причина за това в наличното търговско законодателство: "В България по данъчни и осигурителни причини е необходимо да се регистрира търговец, за разлика от други страни, в които може да извършваш дадена дейност като физическо лице, без да регистрираш предприятие".


Все по-често имаме регистриране на дружество с ограничена отговорност, както и на еднолично дружество с ограничена отговорност, допълни той: "Това е оксиморон, вие извършвате сам някаква дейност, но всъщност се регистрирате като търговец. По тази причина имаме няколкостотин хиляди регистрирани търговци, а е много трудно на базата на тези данни, да разграничим тези, които наистина са опитали бизнес".


Броят на фирмите, които имат над десет служители, е едва 7% от общия брой регистрирани фирми и затова е напълно нормално да имаме толкова голям брой "загинали" фирми, коментира Богданов. Това, според него, не говори лошо за предприемаческите способности на българина, а напротив: "Колкото повече се опитваме, толкова по-голям е шанса да стигнат до нещо добро"и поясни още, че "Пазарните открития са резултат от това, че много хора опитват различни неща. Няма как да знаеш предварително какво точно ще е успешно след две, три или пет години. Това е един от аргументите за това, че законодателството трябва да улеснява стартирането. Да е лесно и евтино повече хора да пробват".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 15:00 · 01.08.2018
ЗА СМЕТКА НА ТОВА ВСЕКИ ШЕФ НА ФИРМА С ДВАМА ИЛИ ТРИМА РАБОТНИЦИ КАРА КОЛА ЗА 100 000 ЛЕВА. ЕЙ ТАКА ОТ СЪДРАНИТЕ КОЖИ НА БЪЛГАРИНА
Потребител · 12:44 · 01.08.2018
КОЛКОТО ПО- МАЛКО, ТОЛКОВА ПО- ХУБАВО....А РАБОТА !!!..О О О МИ НАЛИ ИМА ТЕРМИНАЛ 2. АМИ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ, ЗА ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ........КОЛКОТО ПОВЕЧЕ УМИРАТ, ТОЛКОВА ПО-ХУБАВО ЗА ЖИВИТЕ И ЗА НЗОК,респ ДЪРЖАВАТА. АМИ НАЛИ ЧАСТНИЦИТЕ ЩЯХА ДА СЪЗДАВАТ РАБОТНИ МЕСТА...АЙДЕ БЕ, ДА НЕ СА ДЛЪЖНИ....АМИ НАРОД...ДЪРЖАВА...ЕБ...И НАРОДА, ЕГАТИ ДЪРЖАВАТА. Е Е Е ЩО ОСТАВА...АМИИИИ...ДА ЖИВЕЕ ВОЖДА И УЧЯИТЕЛЯ НА БАЛКАНИТЕ...ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ , ПАРДОН ГРОБ....
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент