Наше кисело мляко ядат в Ливан и Гватемала

Наше кисело мляко ядат в Ливан и Гватемала | StandartNews.com

Кисело мляко, приготвено с оригинална българска закваска, ядат в редица държави по целия свят, сред които Ливан, Дания и Гватемала. Държавното дружество "Ел Би Булгарикум" изнася уникалните закваски, от които чуждестранни компании произвеждат кисело мляко. Тайната на българската закваска е, че съдържа живи микроорганизми - лактобацилус булгарикус, докато в други страни използват генномодифицирани стартерни продукти.

"Ел Би Булгарикум" изнася закваски в Япония, Финландия, Корея, Македония, Ирландия, Ливан, Гватемала, Дания и Иран. Това е записано във финансовия отчет на дружеството за първата половина на годината. Приходите от този износ за първите шест месеца на годината са над 111 хил. лв. Най-много пари идват от Ливан и Иран - съответно 34 хил. и 30 хил. лв. "Ел Би Булгарикум" има право да сключва договори с чуждестранни партньори за производство на кисело мляко по българска технология и с български закваски, които да използват името "България" в техните продукти. През 2017 г. "Ел Би Булгарикум" има приходи от лицензионна дейност по сключени договори с японската компания "Мейджи" и финландската "Валио" - за територията на Финландия и Швеция.

В България "Ел Би Булгарикум" развива мрежа от собствени магазини, като общият им брой към средата на годината е 10 - 8 в София и 2 във Видин. Реализираните приходи от продажба на продукция на вътрешния пазар за първите шест месеца на годината са 3,469 млн. лв. Общите приходи на дружеството до края на юни са 10,888 млн. лв., което е ръст с 8% спрямо същия период на миналата година. Реализираната печалба на "Ел Би Булгарикум" за полугодието е 2,586 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай