ЕС може да глоби Apple с милиарди евро

ЕС може да глоби Apple с милиарди евро | StandartNews.com

Ню Йорк. Apple ще бъде обвинена тази седмица, че се е въползвала от незаконни данъчни сделки с властите в Ирландия, което заплашва американската компания с рекордна глоба от няколко милиарда евро, пише Financial Times.

В Ирландия американците са се възползвали от облагане с по-малко от 2%, което според разследването се основава на тайни договорки с правителството в Дъблин и представлява незаконна форма на държавна помощ.

Калифорнийската компания настоява, че всичко е било в рамките на закона, никога не е имало тайни договорки и никога не се е възползвала от държавна помощ.

Европейската комисия проверява какво са се договорили Apple и Ирландия от 1991г. насам. Компанията действа на ирландския пазар от 1980г., но в началото на 90-те години сключва серия споразумения за специлен данъчен статут, които действат до 2007г. - необичайно дълъг срок, според Брюксел, за подобен род сделки.

Такива проверки се правят и за отношенията между Starbucks и Холандия и между FIAT и Люксембург.

Apple е обвинявана, че благодарение на благосклонното отношение на чужди държави е успяла да натрупа в офшорни сметки почти 138 млрд. долара.

Европейската комисия има право при установяване на нарушение да изиска незаконно дадена държавна помощ до 10 години назад. Засега няма данни колко би била евентуалната санкция, но изданието смята, че тя ще достигне милиарди евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай