Два препъникамъка пред 5G мрежата у нас

Фото: Главният изпълнителен директор на "Виваком" /вдясно/ представи финансовите резултати на компанията

Два препъникамъка пред 5G мрежата у нас | StandartNews.com

Планираните от "Виваком" инвестиции за 2018 г. са 181 млн. лева, от които 0 лева са за 5G мрежата. Причината е, че законодателството у нас реално забранява развитието на следващото поколение мобилна технология, която ще осигури най-високите интернет скорости и качество и ще даде нови възможности на мобилните услуги. Това заяви главният изпълнителен директор на "Виваком" Атанас Добрев, който представи резултатите на компанията за изминалата година, както и плановете за 2018 г.

"Това, което няма да се случи през 2018 г., е, че няма да има раздаване от Комисията за регулиране на съобщенията на честоти от спектъра на 700-800 мегахерца", каза Добрев. Причината е, че единствено у нас в Европа те са заети от военните, които искат за осбовождаването им близо 1.5 млрд. лв. Друг препъникамък е тромавото законодателство, което изисква за модернизирането на базовите станции същите строителни разрешителни и такси, като за изграждането на нови съоръжения. Анализ на законодателство в Европа за базовите мобилни станции сочи, че българското е най-тежкото, каза Жанет Захариева, главен съветник по регулациите в телекома. За решението на тези въпроси е нужна политическа воля, посочиха от компанията.

За пета поредна година "Виваком" остава лидер сред телекомите у нас по ръст на приходите. През 2017 г. те са били 890 млн. лв. или с 1.6 % повече спрямо предходната година. Ръстът на печалбата преди облагане е 2.7 %.
Компанията продължава да увеличава пазарния дял по приходи от мобилни услуги, който е 29%, посочи финансовият й директор Асен Василев. Към края на 2017 г. общият брой на клиенти на мобилни услуги е 3 085 000, като се отчита ръст на дела на клиентската база на абонаментен договор - 89% спрямо 87% в края на 2016 г. Над 147 хиляди са преминали към "Виваком" абонати от конкуренцията. Средномесечните приходи от тях са 11.40 лв., което е под средноевропейските цени при доста по-добро качество. За поредна година "Виваком" остава пазарен лидер и при най-модерната телевизионна услуга – интерактивна телевизия (IPTV) с дял от 61%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай