Световната банка и Брюксел с по-високи оценки за България

Това е с 0,5% по-голям ръст от прогнозата на СБ от юни 2016 г.

Световната банка и Брюксел с по-високи оценки за България | StandartNews.com

Световната банка и Европейската комисия (ЕК)подобриха оценките си за България. Икономиката на страната ще нарасне с 3,2% през 2017 г., е посочено в новата глобална прогноза на Световната банка.

Това е с 0,5% по-голям ръст от прогнозата на СБ от юни 2016 г. За 2018 г. и 2019 г. очакванията на СБ са БВП на България да нарасне с 3,1%. Прогнозите на СБ са много по-оптимистични от очакванията на Министерството на финансите (МФ), което заложи ръст на БВП с 2,9% през 2017 г. в есенната си макроикономическа прогноза.


Наред с това ЕК публикува годишния си Мониторингов доклад за устойчивостта на дълга на страните от ЕС. По отношение на България ЕК потвърждава оценката на МФ за ниска степен на риск пред устойчивостта на публичните финанси.

Същевременно ЕК подобрява оценката си за дългосрочната фискална устойчивост на страната, премествайки България от средна в ниска категория на риск. Подобно подобрение в сравнение с оценките от 2015 г., е отчетено само за Швеция, докато при останалите страни от ЕС не се наблюдава промяна в риска, с изключение на Унгария, чиято оценка се влошава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай