Синдикати зоват за 10% ръст на доходите

Синдикати зоват за 10% ръст на доходите | StandartNews.com

За най-малко 10% ръст на доходите в публичния и частния сектор ще настоява КНСБ в преговорите с правителството и с работодателите при изготвянето на бюджета за следващата година. "Заплатите в бюджетните системи трябва да бъдат увеличени с 10-15%, а за някои сфери като социални работници и култура, ръстът трябва да бъде и 20%", заяви пред БНР Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Според синдиката частният сектор също трябва да вдигне възнагражденията. "Едно увеличение между 10 и 12% е поносимо и това ще бъде нашата оферта за минималните осигурителни доходи за 2017 г.", посочи Димитров. Преговорите между синдикати и браншови съюзи за осигурителните прагове по икономически дейности и категория персонал започват да се водят през август. Те трябва да се договорят преди да се направи бюджетът на Държавното обществено осигуряване.

КНСБ ще настоява също така през 2017 г. да бъде въведена минимална работна заплата за висшисти, които се трудят по специалността си. Според синдиката тя трябва да е в съотношение 1.5 пъти от минималната работна заплата за страната. Ако от 2017 г. минималната заплата бъде вдигната на 460 лв., както е записано в тригодишната бюджетна прогноза, то тогава най-ниското месечно възнаграждение за висшист, работещ по специалността си, трябва да бъде около 700 лв., посочи Димитров.

"Увеличението на доходите няма алтернатива. Всички други приказки остават на заден план, ако искаме да има българи в следващите години", коментира Димитров. Той посочи, всяка година между 48 000 и 60 000 души заминават да търсят препитание в чужбина - предимно млади или добре образовани хора в активна възраст.

Димитров алармира, че все още не е решен проблемът с преодоляването на енергийната бедност в страната. "30% от българите живеят с доход на лице от домакинството под прага на бедността - 300 лв. Част от тях са пенсионери, но има и около 500 000 работещи бедни. Това е голяма група български граждани, които няма да може да си плащат сметките за ток при либерализацията на пазара, която ще започне буквално след две-три седмици", предупреди Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай