Прогнозират 10% скок на имоти край морето

Прогнозират 10% скок на имоти край морето | StandartNews.com

Цените на жилищата във Варна се качват, като се очаква поскъпването им тази година да е с около 10%. Сред причините за това са повишеното предлагане на жилищни кредити с изгодни лихви и ограниченото предлагане на жилища ново строителство.

Данните на Bulgarian Properties сочат, че около 80% от купувачите искат да вземат жилище за собствени нужди, 12% за децата си и около 4% с инвестиционна цел и отдаване под наем. Около 40% от купувачите търсят двустайно жилище, 30% - тристайни апартаменти, и по 15% са купувачите, търсещи къщи или по-големи апартаменти. Търсят се и по-скъпи имоти - има интерес при сделките до 100 хил. и над 150 хил. евро. Нови мащабни инвестиции по Северното Черноморие едва ли ще се появят през следващите години, казват от компанията. Като добавят, че апокалиптичните прогнози за срив на пазара на ваканционни имоти в България са били пресилени. Оттеглянето на руснаците от пазара не е в такива мащаби, в каквито се очакваше, а донякъде отсъствието на част от тях се компенсира от купувачи от други националности и най-вече от българи.

Най-голям интерес има в курортите Св. Св. Константин и Елена, Златни пясъци и Балчик, като Балчик е най-популярният курорт в района за българските купувачи, а Златни пясъци привлича британци, израелци, руснаци, ливанци и др. В последните месеци Св. Св. Константин и Елена привлича и българи, а цените, на които се сключват сделки, са от 670 до 850 евро/кв.м за завършени и работещи комплекси близо до плажа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай