22:15 ч.

03.08.16

2 мин.

3893

0

0

Падат приходите на електроцентралите

от Белчо Цанев |

Падат приходите на електроцентралите

Приходите на държавните електроцентрали ще продължат да намаляват. Причините за това са три - падането на цената на тока, свиването на производството и стартирането на платформата за сключване на дългосрочни договори на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).


БНЕБ вече подписа споразумение с британската компания Trayport за внедряване на специализираната платформа GlobalVision Trading, с която борсата ще може както да администрира пазара на електроенергия, така и да организира тръжни процедури за сключване на двустранни договори за седмица, за 1, 3 и 6 месеца, за година и дори за по-дълги срокове.


Очаква се работата с новата платформа да стартира през втората половина на септември. На нея ще сключват дългосрочни договори само трите държавни компании - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток 2" и НЕК, която е собственик на 14-те най-големите ВЕЦ у нас и на 3 ПАВЕЦ. Според енергийни експерти поне до края на годината сключването на дългосрочни договори на БНЕБ няма да е задължително. Очаква се обаче парламентът да гласува промени в Закона за енергетиката, които да задължат централите да сключват договорите за срокове, по-дълги от 1 ден, на новата платформа на БНЕБ, каквато беше и препоръката в предварителния доклад на Световната банка отпреди месец. Това от своя страна ще доведе до ново понижаване на цената на електроенергията и съответно - до намаляване на приходите на електроцентралите. Причината ще бъде високата прозрачност на цените, на които се сключват договорите. Например цените на тока за днес, които вчера бяха постигнати на БНЕБ за периода 9-17 часа, се движеха между 66,67 и 69,22 лв./МВтчас - по-ниски от "паразните", на които се провеждат търговете на НЕК, АЕЦ и държавната ни ТЕЦ.


В първите месеци на 2017 г. се очаква да стартира и платформата за търговия в рамките на деня, която е изключително важна за постигане на истински пазарна цена и на балансиращия пазар на електроенергията.
Производството на електроенергия за първите 7 месеца намаля с 12,68% спрямо същия период на 2015 г. Износът бележи спад от 49% - от 6 568 242 МВтч на 3 363 785 МВтчаса.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент