Най-успешните фирми удвоиха приходите си

Най-успешните фирми удвоиха приходите си | StandartNews.com

Търговците отчитат най-добри резултати за 2013 г.

София. Двойно са нараснали приходите от продажби на първите 100 най-успешни фирми в България през 2013 г. въпреки политическата нестабилност в страната. Това сочи класацията "ТОП 100" на Българска търговско-промишлена палата (БТПП). Тя се изготвя за 16-а поредна година и представя фирмите с най-добри постижения за 2013 г. в пет категории. Изследвани са резултатите на 6230 компании, които са произвели 82% от БВП за 2013 г.

В категорията най-голяма печалба спрямо вложените собствени средства (възвръщаемост на капитала), 39 от първите 100 фирми са от услугите и транспорта. В първата стотица по този показател най-ограничено е присъствието на текстилния и хранително-вкусовия бранш, сочи класацията на БТПП. Те обаче са най-успешни по критерия намаляване на дълговете, като задълженията им са паднали средно с 56% спрямо 2012 г. Едновременно с това тези компании отчитат и ръст на приходите и дори печалби. Най-добри в преминаването на границата от загуба към печалба през 2013 г. обаче са промишлените предприятия.

Сред най-успешните фирми за 2013 г. преобладават търговците - 38% от всички, следвани от индустрията - 19%. Близо една трета от класираните фирми са от София - 29%, следват Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора. От водещите компании 77% са микропредприятия, 16% са малки, 4% са средни, а останалите 3% са големи предприятия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай