18:45 ч.

13.08.18

1 мин.

0

5

0

Кризата в Турция можело да повлияе негативно и върху български фирми

от редактори |

Кризата в Турция можело да повлияе негативно и върху български фирми

Кризата в Турция може да повлияе негативно и върху българските компании, които изнасят стоки към южната ни съседка, предупреждават анализаторите от Кофас. Според предварителните данни на Националния статистически институт за първото полугодие – 22% от износа на България за страни извън Европейския съюз е именно към Турция.


Заради срива на турската лира и общата икономическа несигурност в страната част от местните компании вероятно ще пренасочат паричните си потоци, предупреждават анализаторите. Това означава, че може да се стигне до забавяне на плащания към търговски партньори, включително и български компании. Възможно е също така да се стигне до намаляване на поръчките от страна на турските компании.


Анализаторите припомнят, че турската лира за кратко време загуби 34% от стойността си спрямо американския долар, стигайки до рекордно ниското ниво – 5,09 за 1 долар. Истанбулската борса отбеляза спад с повече от 2,5 на сто.


Потребителските и производствените цени в Турция растат с много висока скорост, което може да доведе и до рекордни нива на инфлацията. Съчетано с общото забавяне на турската икономика, това може да доведе до множество проблеми за местните компании – съответно и за чуждите им партньори, допълват експертите.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:33 · 14.08.2018
При положение, че турците внасят суровини от България а не готова продукция това даже би трябвало да увеличи нашия износ като по-евтин в сравнение с останалите европейски. Негативно би било единствено ако производството им спре и не внасят суровини.
Потребител · 07:41 · 14.08.2018
Накрая винаги идва кръчмарят със сметката, айде да видиме сега кой колко ракии има
Потребител · 03:09 · 14.08.2018
Нахаканата мръсна свиня Ердоганчо сe усра тотално
Потребител · 23:07 · 13.08.2018
който последен се сме е най добре се сме е....
Потребител · 20:36 · 13.08.2018
Кризата сега започва.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент