Караниколов: Виждам рекет в действията на "Емко"

Проблемът им е, че нямат складове и държаха продукция на рампата, заяви министърът

Караниколов: Виждам рекет в действията на "Емко" | StandartNews.com

"Емко" загуби лиценз си заради нередности, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов. "Проблемът им е, че нямат складове. Затова държаха над 100 контейнера на производствената площадка. Така застрашаваха работниците си, както и населението", уточни той пред БНТ.

Тази продукция не може да стои там. Освен това имаше такава и с изтекъл срок, продължи Караниколов. "Нередностите са частично отстранени. "Кинтекс" им помогна да приберат продукцията на пристанището в Бургас. Сега могат да я продадат", каза още министърът.

От миналата седмица могат да изнасят. Освен това продукцията им не е спирала и за момент. Има интерес към нея, но виждам рекет в действията им към държавата. Ще ми съдействаме да я продадат. Ще им съдействаме с разрешителни. Не виждам какво искат повече. Аз не съм нареждал да се прекрати договора с "Кинтекс". Дружеството само реши това, след като видя, че има риск. Освен това получи доста по-добра оферта, заяви Караниколов.

Вижте, нямам никакво специално отношение към тях. Проверка бе извършена и се извършва от всички. Освен това, когато се появяват частни компании, винаги се подминава ВМЗ. Прекратен договор не може да се върне. Но те знаят много добре, че има интерес към продукцията им. Но трябва да си решат проблемите със складовете. Не може да трупаш продукция без да имаш къде да я сложиш, категоричен бе той.

Бяхме се разбрали с тях за две неща. Първото да им съдействаме, за да си върнат лиценза, което и стана. Второто бе, че трябваше да дадат мнение за промени в законите в индустрията, което обаче не бе сторено, обясни Караниколов.

Има ръст на икономиката от 4%. Ако има диалог от всички може и да постигнем ръст от 6%. Но трябва да направим две неща. Има проблем с вещества, които се използват и се смятат вече за наркотични. Освен това трябва да работим в развитието на технологиите, заяви Караниколов.

Има какво да се работи. Как да се разпределят инвестициите по региони. Но трябва да има диалог. Виждате как се случи това с бизнесът, който вдигна заплатите. Същото важи и за опозицията по важни въпроси, защото другите много по-добре от нас се справят с инвестициите, каза още той.

Извинявам се. Това не е диалог, който да се води в обществото. Никой не печели от това, заяви той по повод напрежението между журналисти и политици. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай