Инвестициите с ръст от 6% - Икономика - Стандарт Нюз


19:40 ч.

26.11.17

2 мин.

0

0

0
Инвестициите с ръст от 6%

Над 4 млрд. лв. са похарчени за придобиване на дълготрайни материални активи в страната през третото тримесечие на годината, сочат данните на НСИ. Това представлява ръст на инвестициите с 6% на годишна база и е добра новина за развитието на производството, търговията и бизнеса като цяло. Увеличението на вложенията в дълготрайни материално активи (ДМА) от страна на българските фирми е от особена важност на фона на спада на чуждите инвестиции в страната с 27% до края на септември. Оказва се, че родните предприемачи и потреблението в страната имат по-голяма роля за ръста на икономиката от чуждите инвестиции и износа. Спрямо предходното тримесечие ръстът на разходите за ДМА е още по-голям - с 9,16%, сочат данните на НСИ.


В рамките на година най-голям ръст от близо 55% се отчита при разходите за инвестиции в сектора "Селско, горско и рибно стопанство". В този сектор за придобиване на ДАМ за периода от юли до септември са похарчени 343 млн. лв., или близо 8,4% от всички направени инвестиции в страната. На следващо място по ръст с 49,15% се нарежда строителството, където разходите за ДМА са 252 млн. лв. за тримесечието. Това са над 6,17% от всички инвестиции за периода.


Най-много инвестиции, в размер на 1,326 млрд. лв. са направени в сектора "Добивна, преработваща и друга промишленост; доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване". Те формират над 32% от всички инвестиции в страната, като за година нарастват с близо 5%. На второ място по обем на инвестициите се нарежда секторът "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство". За тримесечието там са вложени 964 млн. лв., или 23,5% от всички разходи за придобиване на ДМА. За година това представлява ръст от близо 4%.


В редица сектори на икономиката обаче се отчита спад на инвестициите. Това се обяснява както с навлизането на новите технологии, така и с по-бавното разрастване на дейностите им през последното тримесечие. Разходите за придобиване на ДМА в сектора "Финансови и застрахователни дейности" са само 63,7 млн. лв. за тримесечието, което е спад с 43,4% на годишна база. Сериозен спад от над 40% се отчита и в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения", където за придобиване на ДМА са похарчени 112 млн. лв.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент