Икономиката се ускорява

Икономиката се ускорява | StandartNews.com

През последното тримесечие на 2016 г. индикаторът на икономическата активност в България (ИИА) се повиши спрямо предходните три месеца и стойността му излезе на положителна територия, се посочва в анализ на Министерството на финансите.

През последните три месеца на 2016 г. реалният растеж на БВП се ускори до 3,5%, под влияние най-вече на положителното развитие на потреблението. Частните разходи за потребление достигнаха растеж от 3% на годишна база, подкрепени от възстановяването на пазара на труда и подобряването на доверието на потребителите, а увеличението на публичните разходи през последните три месеца на годината доведе до растеж на публичното потребление от над 7% в реално изражение. Същевременно, намалението на капиталовите разходи на правителството беше основният фактор за отбелязания спад при инвестициите в основен капитал, които имаха ограничаващо влияние върху нарастването на вътрешното търсене, се посочва в анализа на МФ.

Повишението на ИИА през четвъртото тримесечие на 2016 г. беше повлияно в най-голяма степен от отбелязаното нарастване на приходите от ДДС.

Подобрението на бизнес климата в страната също беше сред основните фактори за увеличението на ИИА. То бе най-отчетливо в търговията на дребно.

През последното тримесечие на 2016 г. се наблюдава по-голямо натоварване на производствените мощности и ускорен растеж на промишленото производство в реално изражение. Най-голям принос за увеличението на индекса на промишлената продукция имаха експортно ориентираните дейности на икономиката и преди всичко производството на основни метали и метални изделия, гласи анализа на МФ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай