19:25 ч.

04.10.17

2 мин.

0

2

0
Икономиката с рекорден скок

Ръстът на БВП за 2016 г. е 3,9%, което е най-добрият резултат след световната криза


Ръстът на българската икономика за 2016 г. е с рекордните 3,9%, показват ревизираните данни на Националния статистически институт (НСИ). Това е най-бързият ръст на икономиката след като световната финансова криза застигна и България през 2008 г. Предварителните изчисления на статистиката показаха ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2016 г. само с 3,4 на сто.


В номинално изражение произведените стоки и услуги в България през миналата година са на стойност 94,13 млрд. лв. От данните на НСИ става ясно, че износът и потреблението са двигателите на икономиката на страната. Като сериозната ревизия на ръста на БВП в посока нагоре се дължи на експорта. Според окончателните данни на НСИ, през 2016 г. износът нараства с 8,1% и достига 60,22 млрд. лв., при ръст от 5,7% според предварителните оценки.


Крайното потребление през миналата година нараства с 3,3 на сто. Като това се дължи на потреблението на домакинствата, което се увеличава с 3,5%.


По отношение на инвестициите на бизнеса обаче данните никак не са добри. Инвестициите на предприятията през миналата година се свиват с 6,6%, сочат окончателните данни на НСИ. Докато предварителните оценки показваха спад с 4%. Тази негативна тенденция продължава и през настоящата година. Инвестициите продължават да се свиват като спадът през първото и второто тримесечие на годишна база е съответно с 4,6% и с 1%. Преките чужди инвестиции в страната също намаляват, като до края на август те са само 431,8 млн. евро, което е с над 55% по-малко спрямо същия период на миналата година.


През 2017 г. икономиката на страната обаче продължава да нараства с бързи темпове - съответно с 3,5% и 3,6% през първото и второто тримесечие. Това отново се дължи на износа и потреблението на домакинствата. А свиването на инвестициите от страна на бизнеса има отрицателно влияние върху икономиката на страната.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 05:10 · 05.10.2017
То трябва да сляп глух да не можеш да видиш и чуеш мизерията в България, с писане работи не стават, с работа стават, и с корупция не става.Можеете да излъжете само някой който никога не е идвал и няма да посети България.Само пътя от летището до София показва колко долнопробна и загубена страна е .В страни където има икономически растеж това се вижда много лесно, чисто ,подредено, и хората работят, не пият кафета и пушат цигари в кафенета по цял ден.
Observer · 02:25 · 05.10.2017
Поредният ГЕРБ-ерски кьорфишек!!! Прочетете какво пише в началото на септември BBC за катастрофалното положение в България: http://www.bbc.com/news/world-europe-41109572. Правителството не само, че закопава страната, ами и задушава всякаква реална информация за реалното положение в нея.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент