БГ икономика по европейски

БГ икономика по европейски | StandartNews.com

Индустриалци и министри с общ план за растеж и стабилност

С общ план за развитие на индустрията излизат заедно над 70 крупни предприемачи в България и четирима министри. На 7 април най-влиятелният вестник "Стандарт" и най-авторитетната организация на бизнеса у нас - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), събират на една маса собствениците и изпълнителните директори на водещи компании от всички производствени браншове с изпълнителната власт. Това е стартовата дискусия от първата по рода си кампания "Да! На българската икономика". Голямата цел на всички партньори в нея е да се набележат конкретни мерки и управленски решения за растеж и стабилност на българската индустрия, да се подкрепи качественото и иновативно родно производство, както и да се подпомогне експортът с намирането на нови пазари.

Министрите на икономиката Божидар Лукарски, на земеделието Десислава Танева, на транспорта Ивайло Московски три часа ще представят стратегиите си пред бизнеса и ще отговарят на въпросите на наши и чужди компании, които създават българска продукция. За първи път ресорната изпълнителна власт ще чуе директно предложенията по браншове. На финала тежката дума кои от тях могат да бъдат подкрепени от държавата и в какви срокове, ще има финансист номер 1 Владислав Горанов, който също потвърди участие в престижния форум. В него ще се включат повечето председатели на агенции към четирите министерства, зам.-министри, ръководствата на основните браншови организации в индустрията.

Приемането на държавна стратегия за подкрепа на българската индустрия е голямата цел на кампанията "Да! На българската икономика", казаха инициаторите Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт", и Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. Подкрепата е належаща, тъй като индустрията понася двоен удар - след финансовата криза и санкциите срещу Русия. Стабилността на отрасъла е определяща за растежа на икономиката. Инвестициите на индустриалците в България са и основна стъпка за намаляване на безработицата в страната и създаване на благоприятен климат за привличането на нови чужди капитали. Успешните политики, законодателни промени и управленски решения могат да бъдат направени само в пряк диалог между бизнеса и властта.

От днес от 7 април всеки ден "Стандарт" ще дава трибуна за въпросите, мненията и предложенията на индустриалците по браншове. Обобщените предложения ще бъдат представени на форума. Всеки от въпросите ще получи отговор - на дискусията или писмено, обещаха министрите пред "Стандарт". Вестникът се ангажира да публикува всеки отговор.
Екип на "Стандарт"

Цели на кампанията

-Да популяризираме качественото и иновативно производство в България

-Да провокираме "патриотичния избор" - да формираме трайна култура у българите да купуват качествени BG продукти, защото по този начин техните пари директно отиват за повишаване на БВП, за създаване на нови работни места, за инвестиции в България

-Да поставим на масата проблемите на бизнеса в различни отрасли и да помогнем за разрешаването им, като съдействаме за по-добра координация с изпълнителната власт

-Да покажем перспективите пред българските износители и в непрекъснат диалог с бизнеса да търсим политики, свързани с активното насърчаване на експорта.

Висок стандарт за родната индустрия

Славка Бозукова, Главен редактор на в. "Стандарт"

През последните години, когато говорим за българската икономика, все по-често казваме "дефицит", отколкото "сделка". Днес всичко е дефицит: от пари, производство и пазари до търпение, възможности и съгласие. Дълго време общественият диалог бе сложен, а консенсусът - почти невъзможен. Сега индустрията си пожелава главно три неща - спокойствие, стабилност и предвидимост. За да имат базата да разгърнат дейността си, да работят, да осигуряват работни места, да плащат заплати, да инвестират. И така да осигуряват ръст на икономиката.

Българската политика винаги е обичала да търси спасение отвън. Похвални са усилията за намиране на нови инвеститори. Но е факт, че най-важни са вложенията на съществуващия бизнес в България. Без значение е дали това са родни или чуждестранни компании, важното е, че те създават БВП. И те трябва да получат стратегическа държавна подкрепа. Днес тя е нужна повече от всякога. Защото качественото и иновативно производство в България понесе двоен удар - след финансовата криза дойдоха и санкциите срещу Русия. Те затварят парадната врата на износителите ни и отварят задната врата на евтиния внос. Спадът на потребление на български стоки вече е достатъчно осезаем. Азбучна истина е, че то върви със съкращения на работните места. Единственият изход от този водовъртеж са ясни политики за растеж и нови пазари.

Защо "Стандарт" казва: Да! На българската икономика? Защото от това зависи не само стандарта ни на живот, но и националното ни самочувствие. Вече 7 години нашият вестник е инициатор на десетки дискусии между изпълнителната власт и бизнеса, в които търсим консенсусни решения за икономиката ни. Само в резултат на последните кампании "Коледата безопасна" и "Великден безопасен" се инициираха промени в няколко закони и процедури, които години спъваха развитието на предприемачите. Българската индустрия има нужда от своите нови, високи стандарти. И е нормално дебатът за тях да бъде започнат от вестника, който налага стандарти в журналистиката.

Само качеството води до растеж


Кирил Домусчиев, председател на КРИБ

Приоритет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ, е насърчаването на производството на качествени и иновативни стоки и услуги, произведени в България. Крайно време е да се ориентираме към това, което носи растеж и добавена стойност, а не да се насърчава производството на принципа "по равно за всички". Пазарната икономика не търпи такъв подход.

В КРИБ членуват компании от всички сектори на икономиката. Ние не дискриминираме по отношение на собствеността на компанията - тя може да бъде както от България, така и чуждестранна или мултинационална собственост. Важното е, че процесът на производство е в България, че се плащат данъци, заплати и осигуровки в България, което прави стоката българска.

Учредихме годишни награди под наслов "КРИБ - Качество, Растеж, Иновации от България". Те ще бъдат връчени за първи път по време на Пролетния бал на индустрията и работодателите, който също ще се проведе на 29 април за първи път. Ето това българско производство трябва да бъде насърчавано - качественото, което води до растеж и предполага иновации. Затова и ще връчим награди точно в тези три категории.

По тази причина е и нашата обща инициатива с вестник "Стандарт", в която ще се опитаме в директен диалог с правителството да потърсим и тяхната подкрепа за производството на стоки и услуги в България под общия наслов: "Да! На българската икономика".

Тази кръгла маса ще бъде само началото, предстоят и други със специализирана тематика. Важно е да има такива дискусии и такива кампании, защото само качественото и иновативното българско производство води до растеж на икономиката ни и до успешен износ за ЕС и трети страни.

Конфедерацията създава 3/4 от БВП

КРИБ е "Гласът на българския бизнес", който:

* произвежда 3/4 от БВП на България
* дава работа на над 800 000 души
* обединява над 11 000 компании, колективни и индивидуални членове, между които са най-големите фирми в България
* осигурява над 3/4 от българския износ

КРИБ има силни регионални и браншови структури:
* 113 регионални представителства в цялата страна
* обединява 65 браншови организации във всички сектори
* има 10 междусекторни комитети

КРИБ има мисия:
* да повишава конкурентоспособността на българската икономика и на компаниите, опериращи в България
* да бъде максимално ефективна в подобряването на бизнес климата в страната

КРИБ е активен участник в социалния диалог:
* има представители на национално, секторно, регионално и европейско ниво
* предлага становища по законопроекти в Народното събрание на Р. България
* участва в Националния съвет за тристранно сътрудничество

"Стандарт" е трибуна на бизнеса в България:

- "Стандарт" има постоянна рубрика "Гласът на бизнесът"

- 8-страничното приложение "Плюс минус" информира всеки понеделник за тенденциите в икономиката ни
- Основната аудитория на вестника е средната класа - образовани хора в активна възраст, предприемачи, мениджъри, собственици на компании

12 години "Стандарт" решава национални и регионални проблеми на бизнеса чрез обществени дискусии

- От 2008 г. "Стандарт" провежда целогодишните кампании "Коледата безопасна", "Великден безопасен", "Да! На Българската храна"

- Пред февруари 2014 г. "Стандарт" бе в основата на първия по рода си форум "Бизнес-Правителство"

- През 2014 г. съвместно с БАН "Стандарт" организира 4 SOS дебата, два от които посветени на ключовите икономически сектори енергетика и туризъм

Повече иновации, по-малко режими

Божидар Лукарски, министър на икономиката

Изцяло подкрепям голямата цел на кампанията "Да! На българската икономика", защото смятам, че само в диалог между бизнеса и държавните институции могат да се формират управленски политики и решения за постигане на растеж, инвестиции и стабилност, за изработване на държавна стратегия за подкрепа на производството в България. За изграждането на конкурентоспособна индустрия е необходим човешки капитал с висока квалификация и умения. Необходимо е да се предприемат мерки за привличане на младите хора към технологичните професии. Развитието на нови технологии, водещи към конкурентни предимства и повишаване на добавена стойност, може да бъде постигнато чрез стимулирането на научноизследователската и развойната дейност.

Засилване на конкурентните предимства на българската икономика ще бъде постигнато чрез реализация на мерки, насочени към определените за приоритетни в "Иновационна стратегия за интелигентна специализация на Р. България за периода 2014-2020 г." Основен инструмент за реализация на политиката на Министерството на икономиката е новата ОП "Иновации и конкурентоспособност", чийто бюджет възлиза на 1,39 милиарда евро.

Предвиждаме мерки за намаляване и облекчаване на лицензионните и разрешителни режими, както и сроковете за получаване на различни разрешения и лицензи. Ускоряването на процедурите по фалит и започване на бизнес също ще спомогнат за една по-конкурента икономика. Възстановяването на чуждите пазари и заемането на нови ще има важна роля за развитието на промишлеността.

Поощряваме традиционни за страната ни производства

Десислава Танева, министър на земеделието и храните

МЗХ предприема редица мерки за повишаване на конкурентоспособността на производителите. Те трябва да дадат своите положителни резултати за развитието на едно по-високопроизводително и конкурентно производство в традиционните за страната ни сектори, като животновъдство и плодове и зеленчуци. Основните механизми в подкрепа на бранша са европейските фондове. Значителен ресурс и от директните плащания, и по мерките от новата Програма за развитите на селските райони са предвидени за инвестиции в тези браншове. За подкрепа на секторите до 2020 г. по схемите за директни плащания и национална подкрепа ще се инвестират повече от 840 млн. евро. За първи път в България през тази година в кампанията за директни плащания ще се прилагат схеми за обвързано подпомагане.

Те ще са насочени към секторите "Животновъдство" и "Плодове и зеленчуци". По схемите за обвързана подкрепа в периода 2015 - 2020 г. само за сектор "Животновъдство" ще се получи финансиране над 375 млн. евро. По отношение на сектор "Плодове и зеленчуци" бенефициентите ще могат да получат допълнително подпомагане на стойност над 245 млн. евро. Секторите "Животновъдство" и "Плодове и зеленчуци" са приоритетни и в новата ПРСР 2014-2020 г. В подкрепа на двата сектора, както и в полза на потребителите, министерството ще изготви нов Закон за храните, който да стимулира българските производители на суровини за хранително-вкусовата промишленост. Заедно с него се предвижда да се подобри и нормативната уредба, която ще обхване повече от 20 документа - закони и наредби. Като мярка за стимулиране на сектора МЗХ предвижда да бъде сформиран Консултативен съвет по храните.

Няма да допуснем монопол на пазара

Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Транспортът е част от икономиката на България, нейна функция и лакмус за развитието й. В този смисъл, когато транспортът предложи адекватна логистика, добро качество на услугите и приемливи цени, той ще бъде част от успеха на която и да било българска инвестиция, производство или услуга. Министерството ще подпомага всяка инициатива в посока подобряване на транспортните връзки и процеса на логистика и ще се намесва винаги чрез своите регулаторни механизми, за да не допусне монополизиране на отделни сектори от транспортния пазар на територията на България.

Аз разбирам, че бизнесът е сериозно притеснен за състоянието на железопътния транспорт у нас и с пълно основание се интересува докъде стигнаха идеите за провеждане на сериозни реформи и кога ще спре харченето на публични средства за стабилизирането конкретно на "Холдинг БДЖ". Вече сме почти готови с изготвянето на средносрочна стратегия за оздравяване на БДЖ, с инвестиционен план и всички мерки за стабилизиране, заложени в нея. В края на тази седмица ще проведем вътрешна среща с участието на всички компании от системата на железниците и експерти от министерството, на която ще обсъдим този документ, който е над 300 страници, а другата седмица ще го представим в транспортната комисия в Народното събрание. Надяваме се стратегията да бъде приета и да влезе за гласуване в пленарна зала, за да се изпълнява стриктно през следващите 10 години без значение кое правителство ще бъде на власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай