Боляри подкараха тракторче с ток

Боляри подкараха тракторче с ток | StandartNews.com

С новото изобретение ще си правим ток без пари вкъщи, казват изобретателите

Велико Търново. Двамата изобретатели от старата столица, които преди няколко седмици направиха машина, която произвежда ток от въртенето на земята, вече я монтираха на малък трактор. Марин Млеченков и Петко Ганчев показаха как работи гравитационният двигател.

Изобретателите обясниха, че за задвижването на триколката са необходими минимум 670 W, т.е. над пет пъти повече от мощността на малкото електродвигателче, което служи за първоначален пуск на системата за гравитационно задвижване. С помощта на изобретението триколката се движи със скорост 1,2 м/сек. Най-важните части на машината бяха скрити от фотоапаратите на медиите с обикновен кашон.

"Нашето изобретение не е завършено окончателно и вероятно по него ще се правят още подобрения. Идеята ни е, когато е готово, то да намери приложение основно в бита. С негова помощ на практика всеки ще може сам да си произвежда ел. ток вкъщи напълно безплатно. Така нуждата от ЕРП-тата ще изчезне и хората ще могат да се откажат от тях", обясни Петко Ганчев.

След като изобретението на двамата бъде окончателно завършено, то ще бъде вписано в патентното ведомство. Болярите са получили подкрепа и от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, който е обещал съдействие и пълна подкрепа на проекта им. Мечтата на двамата е след като получат патент, да пуснат машината в серийно производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай