Взимаме нов дълг от 4,16 млрд. до Коледа

Взимаме нов дълг от 4,16 млрд. до Коледа | StandartNews.com

Нов дълг в размер от 4,16 млрд. лв. ще поеме страната през декември. Парите са необходими за да се финансира актуализираният размер на бюджетния дефицит и за да се отпусне заем на Фонда за гарантиране на влоговете, който от 4 декември започва да изплаща гарантираните влогове в КТБ. Новият дълг ще бъде пласиран чрез пускане на държавни ценни книжа (ДЦК) на вътрешния пазар и взимане на заем от четири банки.

В сряда правителството избра четирите банки, чрез които ще се осигури финансиране посредством т.нар. мостов заем в размер на 1,3 млрд. евро (2,54 млрд. лв.). Това са Citigroup, HSBC и българските поделения на банките Societe General и Unicredit. Кабинетът е избрал четирите банки от общо 19 кандидата.

През декември ще бъдат пуснати и ДЦК на вътрешния пазар в общ размер от 1,619 млрд. лв. като това ще стане на три аукциона, сочат данните на Министерството на финансите. На 1 и на 3 декември ще бъдат първите два търга, на които ще бъдат пуснати нови съкровищни бонове в обем по 400 млн. евро. Първата емисия ДЦК ще бъде със срок от 1 година, а втората - със срок от 9 месеца. На 8 декември ще бъде третият аукицон, на който ще бъде преотворена емисия ДЦК със срок от 10 години и 6 месеца, от която ще бъдат пласирани облигации за 55 млн. лв. Почти целият дълг, който ще бъде поет през декември, ще трябва да се връща през 2015 г. и затова догодина ще трябва да се рефинансира. В проекта на бюджет за 2015 г. се предвижда, че догодина може да бъде поет нов дълг до 8,1 млрд. лв. Като до 6,9 млрд. лв. от него могат да бъдат осигурени чрез пускане на нови държавни облигации на международните пазари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай