19:45 ч.

19.10.16

2 мин.

0

3

0

До 500 лв. бонус, ако плащаме само с карта

от Стефан Кючуков |

До 500 лв. бонус, ако плащаме само с карта
Снимка: БГНЕС, архив

Данъчните декларации ще се пускат само по интернет


До 500 лв. бонус от хазната ще получават хората, които се откажат от плащането в брой. Това предвиждат промени в данъчните закони, които бяха приети на първо четене от парламента. Облекчението ще може да ползват хората, които получават доходите си изцяло по банков път и харчат поне 80% от парите си също по банков път - с дебитна или кредитна карта, или с банкови преводи. Облекчението ще бъде 1% от дължимия за годината данък върху доходите, но не повече от 500 лв. Увеличение на акциза за цигарите от 1 януари 2017 г., възможност за подаване на годишна данъчна декларация от наследниците на починали лица и намаляване на тавана на плащанията в брой от 10 хил. на 5 хил. лв., са основните промени, които бяха одобрени от депутатите. Освен това всички данъчни декларации ще трябва да се пускат по интернет. Още от 1 януари 2017 г. фирмите ще трябва да подават по интернет с електронен подпис всички декларации по образец, предвидени в Закона за корпоративното подоходно облагане. За гражданите хартиените декларации ще отпаднат от 2018 г. като за тях не се изисква електронен подпис. Наред с това се дава право, ако гражданите и фирмите са допуснали грешка в годишната си данъчна декларация, до 30 септември да подадат нова и да коригират дължимия данък. Мартин Димитров от Реформаторския блок възрази срещу ограничаването на безкасовите плащания и предвидената промяна данъчните декларации да се подават само по електронен път. За да си купиш кола на село, трябва и продавачът и купувачът да си направят банкова сметка, даде пример той. По думите му 5000 лева е твърде ниска сума за България. Готови ли сте хората на село да подават декларации по електронен път, попита още Мартин Димитров.


Промените в Закона за акцизите и данъчните складове предвиждат да се върне стария график за вдигане на акциза на цигарите до достигане на минималните за ЕС нива. Така акцизът за цигарите от сегашните 70 лв. за 1000 къса плюс 38% от продажната цена, ще стане 101 лв. за 1000 къса плюс 27% от цената. От 2017 г. размерът на акциза за цигарите не трябва да е по-малък от 168 лв. за 1000 къса, при 161 лв. в момента. Това ще доведе до поскъпване на евтините цигари и тези от средния клас с 10-15 ст. за кутия.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 23:32 · 19.10.2016
СКОРО ЩЕ ИМА БОНУС АКО НЯКОЙ СЕ СЛОЖИ ЧИП В РЪКАТА. ЧЕТЕТЕ БИБЛИЯТА. АНТИХРИСТА НЕ СЕ Е ПОКАЗАЛ ВСЕ ОЩЕ ЗАРАДИ БОЖИЯТА МИЛОСТ
Потребител · 06:47 · 25.10.2016
@Потребител ще чета библията когато намеря нотариално заверено от Господ копие. всичко друго е лъжа и измама
Потребител · 09:36 · 02.11.2016
@Потребител ^^
ТОВА.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент