БНБ пуска монета от 10 лева

БНБ пуска монета от 10 лева | StandartNews.com

Сребърна възпоменателна монета, посветена на 150-годишнината от първата българска жп линия Русе - Варна, ще бъде пусната от БНБ. Номиналът на монетата е 10 лева, а тя ще бъде достъпна за колекционерите от 20 юни в касите на централната банка.

"Темата за железопътния транспорт не е присъствала отдавна в емисиите на възпоменателни монети, пускани от БНБ", припомни главният касиер на Централната банка Стефан Цветков, цитиран от БНР.

Последната емитирана монета, говорим за железниците, е през далечната 1988 година - това е "100 години "Български железници". Тя е в наличност в момента.

Първата жп линия в днешните български земи обаче е много по-рано.

През 1861 г. султанът на Османската империя издава ферман за строителството на линията Русе - Варна, а изграждането й приключва за пет години. По-късно, съобразно Берлинския договор, българската държава откупува линията от компанията, която я стопанисва, с пари от първия български заем. Тази година се навършват 150 години от пускането в експлоатация на линията, които ще бъдат отбелязани със сребърната възпоменателна монета

Цената, на която всеки може да си купи монетата, е 66 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай