20:00 ч.

14.09.17

3 мин.

0

3

0

1000 лева глоба за онлайн продажба на домашна ракия

от редактор |

1000 лева глоба за онлайн продажба на домашна ракия

Махат санкциите за куриерските фирми, ако издадат нарушител


Продажбата на домашна ракия и на тютюн, за които не са платени акцизи, чрез обяви в интернет ще бъде забранена. Като нарушителите ще бъдат глобявани от 500 лв. до 1000 лв., ако са граждани, и от 2000 лв. до 5000 лв., ако са фирми. При повторно нарушение глобите ще се удвояват. Това предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които са пуснати от Министерството на финансите за обществено обсъждане.


Сайтовете, на които може да се качват обяви за продажба, ще трябва да контролират публикуването на съобщения за продажба на ракия и тютюн без платен акциз, включително чрез ограничаване на достъпа на използвани за целта телефони номера, ай пи (IP) и имейл адреси. А качените обяви ще трябва да бъдат премахвани. Наред с това се въвеждат и нови правила за куриерските фирми като целта е да се пресече продажбата на акцизни стоки без бандерол чрез поръчки по интернет. При проверките на митничарите в момента има много случаи на използване на куриерски фирми за доставка на тютюн за пушене без платен акциз, който е поръчан по интернет.


Затова се предлага въвеждане на задължение за пощенските оператори да изискват от подателите на пратката да декларират, че изпращаните акцизни стоки или отпадъци от тютюн са с платен, начислен или обезпечен акциз, както и че са с бандерол, когато такъв е задължителен. Тези промени са в полза на куриерските фирми, тъй като в момента, ако митничари установят държане на акцизни стоки без платен акциз в техните обекти, наказанието се налага на куриерската фирма, а не на изпраща/получателя на пратката. В тази връзка се предлага, санкция да не се налага на пощенски оператор, който е съдействал на митничарите за установяване на нарушителите.


Към тютюна за пушене, за който се дължат акцизи, да се добавят и препаратите за пушене с наргиле (водна лула), които освен тютюн или заместители на тютюна съдържат и ароматизиращи сиропи, предлагат още от МФ. Акцизът за тютюна за пушене е 152 лв. за кг.


С други промени в закона се затяга контролът върху акцизните стоки и се дават допълнителни права на митничарите. Например, въвежда се изискване да се поставят GPS-и и върху камионите, които превозват отпадъци от тютюн. Въвежда се и задължение хората да дават документ за самоличност при поискване от митничари. Това се прави тъй като в практиката често проверяваните отказват да дават личните си карти на митничарите и се налага да се иска съдействие от полицията. Предлага се и правна възможност митничарите да искат съдействие от други компетентни органи за спиране на транспортни средства - коли, камиони, влакове, плавателни съдове и т.н., които не могат да бъдат спрени от самите митничари.


Поради зачестилите случаи в рамките на една година, при които митничари установяват превозване на укрити акцизни стоки, предимно алкохол с валиден български бандерол за други държави от ЕС (основно за Гърция), се предлага лицата, които държат и превозват акцизни стоки без опростен придружителен документ, да се наказват с глоба от 1000 до 4000 лв. за гражданите и от 2000 до 6000 лв. за фирмите. Само от началото на годината митничарите са установили нерегламентиран превоз на над 10 хил. бутилки високоалкохолни напитки, се посочва в мотивите. В момента за такова нарушение може само да се наложи забрана лицето да упражнява определена дейност за срок от един месец, което не оказва превантивен ефект на нарушителите, допълват от МФ.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 01:59 · 16.09.2017
Това очевидно в държава като нашата може да бъде само на хартия
Потребител · 09:43 · 15.09.2017
Колко е глобата за онлайн продажба на дипломи и шофьорски книжки???????????????????????????????
Дървен Философ · 09:17 · 15.09.2017
Държавния рекет продължава с пълна пара! Питам аз, защо все още се продава алкохол менте в маркови бутилки в дискотеките из страната? Тези управляващи имат много интересни очи, уж гледат, ама не виждат. Защо направо не въведем "сух режим" като в САЩ през 20-те. Чудна възможност за контрабанда. Наздраве!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент