17:10 ч.

31.07.18

1 мин.

0

1

0

За 7 месеца: 25,28% ръст на износа на ток

от Стандарт |

За 7 месеца: 25,28% ръст на износа на ток

Оперативните данни на Електроенергия системен оператор (ЕСО) за първите седем месеца на 2018 г. показват продължаващ ръст при износа на електроенергия – 25,28%, като от страната са изнесе ни близо 3,6 млн. мегаватачаса. За сравнение, през същия период от 2017 г. износът е бил 2,8 млн. мегаватачаса електроенергия.


Данните за износа успяват да компенсират негативните показатели при потреблението и смекчават свиването на производството.


През първите седем месеца производството на електроенергия отчита отрицателно изменение от 1,92 на сто до 25,6 млн. мегаватачаса. Данните от изминалата година са малко по-добри – 26,1 млн. мегаватачаса.


Потреблението на електроенергия се свива до 22,06 млн. мегаватачаса, което е с 5,25 на сто по-малко от миналогодишните показатели – 23,2 млн. мегаватачаса за периода.


Съществен е и спадът при базовите централи. Оперативните данни на ЕСО отчитат спад с 6,85% до 20,6 млн. мегаватачаса за периода януари - юли 2018 г.


При водните електроцентрали обаче се забелязва повишаване на производството на електроенергия до 3,36 млн. мегаватачаса, което е с 54,15% повече от стойността за миналогодишния период – 2,18 млн. мегаватачаса. През миналата година тези централи свиха производството във връзка с намалените обеми на язовирите.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 17:55 · 31.07.2018
Е КАК НЯМА ДА ИМА ИЗНОС. ТОКА ОТ АЕЦ ДЕТО Е ПО 3 СТОТИНКИ СЕ ИЗНАСЯ А ТОКА ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ И СЛЪНЧЕВИТЕ ЦЕНТРАЛИ ДЕТО Е ПО 50 СТОТИНКИ СЕ ПРОДАВА НА БЪЛГАРИНА. АЙ ПАК КАЖЕТЕ ЧЕ НЕ Е ДЕБИЛ БЪЛГАРИНА ЗА ДА ТЪРПИ ТОВА
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент