Пускат акции на БЕХ на фондовата борса

Пускат акции на БЕХ на фондовата борса | StandartNews.com

Акции на Българския енергиен холдинг (БЕХ) ще се търгуват на Българската фондова борса (БФБ). Става въпрос за част от емисията облигации на БЕХ на стойност 400 млн. евро, която преди две седмици беше качена за търговия на Ирландската фондова борса, поясниха от експерти от енергийния холдинг.

Преди дни Комисията за финансов надзор (КФН) вписа БЕХ и емитираната от него емисия облигации в регистъра на емитентите на ценни книжа. Падежът на облигациите е 28 юни 2025 г., а лихвата е 3.5 на сто. С тази нова емисия ще се рефинансират еврооблигации, емитирани през 2013 г., чийто падеж е през ноември тази година, обясниха неотдавна от холдинга.

Според експерти за първи път от учредяването на БФБ на нея ще се търгува така голяма емисия облигации, при това чието първично публично предлагане е в чужбина, коментират брокери. Според тях облигационната емисия на БЕХ, търгувана на БФБ, ще доведе до повишаване на ликвидността на българския капиталов пазар.

С пласирането на облигационни емисии БЕХ постига възможно най-добрите лихвени условия, коментираха още брокери. Първата облигационна емисия на БЕХ от 2013 г., която е на стойност 500 млн. евро и с падеж през ноември тази година, беше с фиксирана лихва от 4.25 на сто. През 2016 г. БЕХ пласира и втора емисия облигации за 550 млн. евро, чийто падеж е през 2021 г., но при доходност 4.875 на сто.

БЕХ управлява държавните енергийни компании НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", ТЕЦ "Марица изток 2" и "Мини Марица изток".

Досега БЕХ е кредитирал НЕК с над 2.3 млрд. лв., за да изплати задълженията си както към "Атомстройекспорт" за поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене", така и към двете щатски топлоцентрали в комплекса "Марица изток".

Отделно НЕК кредитира и спасяването на ТЕЦ "Марица изток 2" с над 270 млн. лв., която въпреки това продължава да издържа единствения държавен футболен клуб у нас - "Берое".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай