Продажба или стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене"

Продажба или стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" | StandartNews.com

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт

- Проф. Тасев, кой е най-удачният вариант за бъдещето на АЕЦ "Белене"?
- В крайна сметка от многото варианти се оказа, че има само два. Единият е този, за който вече правителствената делегация, която посети Иран, направи един предварителен тест и това е продажбата за инкорпориране в новостроящите ядрени централи на това оборудване, което всъщност ние така или иначе ще получим и трябва да заплатим. Другият вариант е да се рестартира проектът "Белене", само че в съответствие с критериите, които вече с много мъки почти 4 години реално изкристализираха. Това означава, че трябва да се появи стратегически инвеститор, този инвеститор ще трябва да заплати направените досега разходи или част от тях, няма да иска държавна гаранция, няма да изисква задължително изкупуване на енергията и естествено и преференциална цена и държавно подпомагане. Разбира се, тези условия, особено сега, са доста рестриктивни, но при поява на инвеститор, това е ключовата дума, този проект е напълно реализируем.
- Кой от тези два варианта смятате за по-реалистичен - да продадем реактора или да рестартираме проекта?
- В тази ситуация вероятността е 50 на 50. Ние не знаем какво всъщност има "зад кадъра", има някакви предварително договорки, водят се едни много сериозни разговори и е много трудно в този момент да се правят каквито и да е прогнози.
- Как гледате на варианта за приватизация?
- Всъщност това е, което аз казах, че трябва да продадем на инвеститор площадката, той да поеме всичките ангажименти, експлоатацията на тази бъдеща машина за пари, без да търси подкрепа от държавата в този смисъл, в който ви казах като държавни гаранции, задължително изкупуване и т. н.
- Едно от предложенията, което дойде от ПФ, беше да развиваме АЕЦ "Козлодуй". Вие как гледате на това?
- Разбира се, че трябва да се развива ядрената енергетика в "Козлодуй", но от гледна точка на времевите фактори знаете, че е много трудно да се лицензира площадка. Не зная на каква фаза е лицензирането на площадката на АЕЦ "Козлодуй", за да може да се използват тези реактори, но знаейки цялата предистория на проекта АЕЦ "Белене" означава, че някакви стъпки по реализация могат да бъдат предприети в един по-дългосрочен план. Това означава, че ние ще получим едно оборудване, което отново ще държим на склад и може би да се повтори ситуацията с АЕЦ "Белене". Според мен, трябва да се развиват всичките възможни направления. Лицензирането на площадка на АЕЦ "Козлодуй" не представлява някаква особена трудност и трябва да се върви по този път, защото ние рано или късно ще трябва да продължим след затварянето на 5-и и 6-и блок, те не са вечни. Има вече условия за 10-годишно продължаване, дали ще можем в перспектива до 30 години да удължим, не е ясно, поради което трябва да се развиват всичките възможни варианти, но не трябва да се остави оборудването да чака дълго.
- Що се отнася до оборудването, за което говорим, възможно ли е то да бъде продадено?
- Преди около месец беше поредната годишна конференция на "Булатом", на тази конференция присъства и то много сериозна делегация от Иран. Смятам, че правителството не е отишло на екскурзия в Иран, имало е една много сериозна предварителна подготовка, защото, пак повтарям, политическите решения са особено важни и за това трябваше да отиде нашата делегация, при положение че експертите са се произнесли за потенциална възможност. Трябваше да се получи разрешение от най-високото политическо ниво в Иран, за да може да продължи тази дейност. Както виждате, президентът на Иран има вече такава воля и отново виждаме, че без политическа воля, в положителния и отрицателния смисъл на думата, нищо не може да се направи, така че в момента вратата е отворена.
- България ще доставя втечнен газ от Иран, какви ще са ползите ни от тези договорка и в какви срокове би могла да стане факт?
- Иран е нов и много сериозен фактор в световната икономика. Световно известно е, че след ембарго всяка една държава експлозивно започва да се развива. Освен това Иран е един потенциален източник на природен газ, самата тя консумира около 170 милиарда на годишна база. Разбира се, страната има голям потенциал, но при определени инвестиции. Според една предварителна прогноза само след няколко години тя може да излезе на международния пазар с около 50 милиарда кубически метра на годишна база, при което тя е диверсифицирала този подход. За да не се наруши балансът в търговията с втечнен газ, Иран ще изнася не повече от 30 милиарда в един по-дългосрочен период и около 20 милиарда ще насочи по тръбите през ТАНАП към Европа. По пътя на този втечнен газ ще дойдат и други стоки и товари, а това означава, че ще има един ренесанс за нашата морска инфраструктура. Отново могат да се разписват проекти за един логистичен възел между Варна и Русе било воден, било жп и т.н. към Европа, което означава, че за нас това е един много сериозен шанс. Зад намеренията на Иран стоят и пари, което е особено важно.

(Пред агенция Фокус, със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай