19:25 ч.

05.02.18

2 мин.

0

2

0

Бизнесът иска оставката на енергийния министър

от редактор |

Бизнесът иска оставката на енергийния министър

Три работодателски организации поискаха оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Това са Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Бизнесът смята, че енергийният шеф не се справя с проблемите в сектора и не провежда реформи.


В изявление на трите организации, качено на сайта на БСК се казва:


„На 2 февруари 2018 г. министърът на енергетиката Теменужка Петкова си позволи в ефира на БНТ да изрече серия от неистини, което говори или за целенасочено заблуждаване на общественото мнение, или за липса на професионализъм. В интервюто си пред БНТ министър Петкова говори за „свободен" пазар на електроенергия, върху който държавата не можела да влияе, удобно пропускайки факта, че на същия този „свободен" пазар на практика участват само две дружества, собственост на държавата, чрез борса, също собственост на държавата. АИКБ, БСК и КРИБ, представляващи над 80% от българският бизнес, категорично не приемат подобно нагло поведение от страна на представител на изпълнителната власт. Това поведение още веднъж доказва правилността на решението ни да откажем участие в поредната безплодна среща с министъра на енергетиката, да сезираме Комисията за защита на конкуренцията във връзка с цените на електроенергията, както и да организираме мащабен протест срещу безобразията в енергетиката, който ще се проведе на 28 февруари т.г., от 11.00 часа.


Заради неистините и манипулациите, заради неспособността й да се справи с проблемите в сектор „Енергетика" и, най-вече, заради изоставените реформи, настояваме за оставката на Теменужка Петкова", пише още в изявлението.


* * * * * * * *
На обвиненията, че не извършва реформи в енергетиката, министър Петкова е отговаряла, че резултатите от дейността на държавните енергийни дружества категорично доказват наличието на реформи в енергийния отрасъл.
По думите й, когато правителството на ГЕРБ е поело управлението през ноември 2014 г., загубата на дружествата от групата на БЕХ възлизаше на 247 млн. лв. По първоначални данни през 2017 г. компаниите от холдинга ще приключат с положителни резултати. Макар и минимална, печалба ще реализира и НЕК", е отговаряла на обвиненията Теменужка Петкова.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:19 · 06.02.2018
I taja gerberka stana milionerka sadnika i e koto partisanskata vnu4ka pavlova milionerkata sankata na boiko vojda bkp o sory gerb
Потребител · 19:50 · 05.02.2018
Моля ви не я снимайте от близо, не сте ни платили вредни
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент