Сметката за ток в нотариалния акт

Сградите с класове като електроуредите според разходите за отопление

Сметката за ток в нотариалния акт | StandartNews.com

Новодомците ще могат да се ориентират колко ще плащат за ток и парно, още преди да са купили жилището си. Това е предвидено в проектонаредба за обследване за енергийна ефективност, сертифициране и оценка на енергийните спестявания на сгради.

Според текста всички сгради, както новите, така и вече съществуващите, ще трябва да имат сертификат за енергийни характеристики, както и оценка за енергийните спестявания. Според количество ток или друг вид енергия, необходими за отопление и осветление на сградите, те ще влизат в различни класове от "А" до "G", както е при електроуредите. Най-ниски сметки за ток и парно ще имат собствениците на жилища или офиси в сградите, които са с клас "А". Най-солено ще излиза топлото на тези, в чиито нотариални актове е вписано, че сградата им е клас "G".

Право да издават тези сертификати на сградите ще имат единствено консултанти по енергийна ефективност. В документа, който те подготвят, ще е вписано какво е количеството енергия, необходимо за затоплянето на сградата, както и колко ще струва годишно потребената енергия за осигуряване на гореща вода за битови нужди. При вече съществуващите сгради ще трябва да се направи анализ на енергийната ефективност и да се даде предписание за повишаването й, ако е необходимо. Консултантите ще предлагат и възможности за спестяване на средства и енергия чрез поставяне на слънчеви батерии или друг вид инсталации от възобновяеми енергийни източници.

Пак искат две тарифи за енергия

Идеята за въвеждане на две тарифи за тока не е забравена, стана ясно от думите на депутата от "Коалиция за България" Таско Ерменков. Той призна, че властта има намерение да въведе диференцирани цени - по-ниска за определен минимум потребление и по-скъпа за по-висока консумация. Идеята беше лансирана в края на работата на предишния парламент от настоящия председател на НС Михаил Миков. Ерменков каза още, че ще бъде изградена и енергийна борса, където образуването на цените ще е ясно и прозрачно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай