Разрешението за строеж на барака за 14 дни

Разрешението за строеж на барака за 14 дни | StandartNews.com

София. Информационен режим, който да облекчи процеса по издаване на разрешителни за строеж на малки обекти, планира да въведе с предстоящи промени в Закона за устройство на територията министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

По този начин зелена светлина за изграждането на подобни постройки ще се дава за 14 дни, а не както е в момента заради сложната процедура голяма част от тях да се вдигат незаконно, обясни министърът. Не е нормално документите, които са нужни за вдигането на една барака, да са същите и да отнемат толкова време, колкото и за АЕЦ, категоричен бе Данов. През първите 6 месеца от съществуването си Министерството на инвестиционното проектиране е одобрило 5 проекта на обща стойност 134 млн. лв. Зелена светлина е получил проектът на община Несебър за реконструкция и разширяване на пречиствателната станция за отпадни води в Ахелой.

Стойността на проекта е 48 млн. лв. Одобрение на водни проекти са получили и общините Стамболийски за 14,4 млн. лв., Кърджали - 25,5 млн. лв., и Бяла - 12 млн. лв. С 34,4 млн. лв. пък община Варна ще изгражда регионална система за управление на отпадъци.

ДНСК наложи глоби за 271 000 лв.

30 308 са постъпилите сигнали, жалби и запитвания до Дирекцията за национален и строителен контрол от началото на юли до края на ноември. Това отчете министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов половин година след създаване на ведомството. ДНСК е извършила 3729 проверки на строящите се сгради и съоръжения, както и за издадените разрешителни. Установени са 47 нарушения и са издадени 344 индивидуални акта, от които 268 административни нарушения. В резултат са наложени глоби и наказателни постановления на обща стойност 271 850 лв. През петте месеца са съборени 343 незаконни строежа. Специално назначената проверка за здравината на молове и търговски центрове също не отчете големи нарушения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай