EK: "Южен поток" е нелегален

EK: "Южен поток" е нелегален | StandartNews.com

Брюксел. Гигантският проект на Газпром "Южен поток" за доставки на газ към Европа не може да работи на територията на ЕС, освен ако не е в съответствие със Закона за енергетиката на блока, а това може да отнеме години, заяви Европейската комисия в сряда.

Правото на ЕС не позволява на доставчиците на енергия да са собственици на тръбопроводите, които те използват за изпълнение на доставката, но руският газов износител все пак продължи с равитието на проекта си в Югоизточна Европа.

Всички двустранните споразумения за изграждането на газопровода "Южен поток", сключени между Русия, България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, нарушават европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени, заяви пред Европейския парламент Клаус-Дитер Борхард, директор по енергийните пазари в Европейската комисия, предаде EurActive в сряда.

Отношенията между ЕС и Газпром се влошиха, тъй като Комисията обяви, че разследва Газпром по подозрения , че дружеството е възпрепятствало свободното движение на газ в Европа и налага несправедливи цени в някои случаи.

Еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния каза в сряда, че Газпром е предложил концесии, за да предотврати глобите.

Интересът на Русия и Европейския съюз в областта на алтернативните маршрути за доставка на газ датира от поредица от спорове между Русия и Украйна заради неплатени сметки за газ, най-вече в началото на 2009 г., когато газовите доставки в Европейския съюз бяха сериозно нарушени.

Докато Русия се фокусира върху алтернативни маршрути за доставка, Европейският съюз търси алтернативни доставчици.

Нервността за прекъсване на доставките нарасна след отказа на Украйна да подпише споразумение за партньорство с Европейския съюз, което предизвика политическа криза и обществено недоволство.

Еврокомисията е разгледала междуправителствените споразумения и е стигнала до заключението, че нито едно от тях не е съобразено с европейските закони.

"Поради тази причина ние казахме на тези държави, че те имат задължения според европейските договори или договорите на енергийната общност и трябва да поискат от Русия предоговаряне, за да отговарят на тези споразумения на европейското законодателство", добави Борхард

Изявлението на Борхард беше по време на събитие на ЕП, в което участваха заместник-енергийния министър на Русия Анатоли Янковски, вицепрезидента на Газпром Александър Медведев и сръбския енериен министър Зорана Михайлович.

Борхард обясни, че ако предоговарянето не е успешно, всички държави ще трябва да се откажат от споразуменията си с Русия. По думите му енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер е изпратил на руския енергиен министър Александър Новак писмо, в което го призовава да разгледа позитивно възможността за преразглеждане на сделките със засегнатите страни.

"Това, което мога да кажа, е че междуправителствените споразумения не може да са основа за изграждането и експлоатацията на "Южен поток". Затова ако страните не започнат предоговаряне, ЕК има начините и средствата да ги задължи да направят това. "Южен поток" не може да работи съгласно тези споразумения", настоя Борхард.

ЕК официално обръща внимание на три основни въпроса относно сделките.

Първият засяга това, че руската Газпром е едновременно производител и доставчик на природен газ и не отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет тези дейности да са разделени и поради тази причина не може да едновременно да притежава капацитета на суровината и мрежата.

Вторият визира недискириминацонния достъп на трети страни до тръбата, който според ЕК трябва да бъде гарантиран. Невъзможно е Газпром да има изключителни права на единствен доставчик.

Трето, тарифната структура трябва да бъде конкретизирана.

"Дали е възможно да приемем изграждането на "Южен поток" и експлоатацията му при тези правила? Не знам, все още не знам", каза официалният европредставител.

Борхард предупреди, че дори и предоговарянето на споразуменията да е успешно, работата по приспособяването на „Южен поток" към европейските изисквания ще отнеме време. "Не месеци, вероятно две години преди да постигнем това", каза той.

"Това няма да е лесно и ще има нужда от много взаимно разбирателство, вероятно и някои нови идеи, които още не сме обсъждали, но мога да кажа на всички открито и честно, че газоповодът "Южен поток" няма да работи на територията на Европейския съюз, ако не отговаря на нашите закони", подчерта Борхард.

Съобщението на Европейската комисия ще създаде неприятности поне на две страни, през които ще минава "Южен поток", пише EurActive.

България, която отвори своите врати за "Южен поток" през април 2012 г. при предишното правителство, стана домакин на церемония по "първа заварка" на 31 октомври 2013 , а Сърбия стори същото на 24 ноември. И двете страни са знаели, че промотират проект по споразумения, които Брюксел смята за незаконни.

Борхард не се ангажира със срок, в който страните трябва да предоговорят споразуменията си с Русия, но изрази надежда Москва да се съгласи на това.

Говорейки по време на срещата вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев подчерта, че "нищо не може да предотврати строежа на "Южен поток".

Руският зам.-министър Анатоли Янковски каза, че Русия няма да приеме европейските правила да засягат трансгранични проекти като тръбопроводи, които не са разположени единствено върху територия на ЕС. Той добави, че европейските закони не може да имат надмощие в отношенията между ЕС и Русия, които се ръководят само от международното право.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай