Трети "Да Винчи" оперира рак у нас

Трети "Да Винчи" оперира рак у нас | StandartNews.com

Липсата на пари спъва модерното лечение в България

София. Три робота "Да Винчи" вече работят в България. Два от тях се намират в УМБАЛ "Георги Странски" в Плевен, вторият беше инсталиран само преди броени дни. Третият е в софийската болница "Доверие". От миналата седмица обаче лекарите прибавиха нови операции, които ще правят с него.

"Да Винчи Си" е пълното име на втория робот, който беше инсталиран в плевенската университетска болница. Финансирането му беше осигурено по ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика". С роботите в клиниката се правят гинекологични операции на жени с онкологични проблеми и на мъже с рак на простатата. В скоро време обаче в болницата планират да започнат и нов вид интервенции - на тумори на дебелото черво. Първата операция с робота "Да Винчи" беше направена през 2008 г., а оттогава досега там има над 500 онкогинекологични интервенции.
В софийската болница "Доверие" с робота от няколко години се извършват операции при рак на простатата. През миналата седмица обаче там започнаха да се правят и гинекологични интервенции на жени с рак на шийката на матката. Те бяха извършени от медицинския екип на гинекологичното отделение на болницата с помощта на проф. Ангелос Сиютас.

Предимствата на операциите с "Да Винчи" пред традиционната хирургия са ясни. Като всички миниинвазивни методи те са по-щадящи, защото се правят изключително малки разрези и

почти няма загуба на кръв

Това помага на пациента да се възстанови по-бързо. Роботът обаче има предимства дори в сравнение с останалите лапароскопски методи. Това е неговата прецизност, големината на образа на оперирания орган и свобода на движението, която има хирургът. Също така свеждането до минимум на треперенето на ръцете на лекаря. Това води до още по-добри крайни резулттаи за пациентите. Например при операциите на рака на простатата с "Да Винчи" се намаляват най-честите усложнения като инконтиненция и еректилна дисфункция.

Проблемите обаче също не липсват. В случая - с достъпността на това лечение и финансирането му. Към момента здравната каса поема само гинекологичните операции. За тях обаче тя дава 8 хил. лв., което не покрива реалните разходи, казва Ани Недялкова от "Доверие". За рака на простатата пък касата не плаща нищо. Така пациентите трябва да дават по 10 хил. лева. В същото време в чужбина това лечение

струва между 8 и 16 000 евро

Българското урологично дружество е внесло предложение до НЗОК за финансиране на 80 операции годишно, засега обаче няма отговор. Заради това у нас роботизираната хирургия изостава. Тук едва 10% от операциите се правят по този начин, а в развитите държави съотношението е обърнато, каза проф. Горчев. Според него, заради недофинансирането страда не само миниинвазивната хирургия, но и ендоскопската, където много консумативи остават за сметка на пациента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай