Разследва се смъртта на бебе в Стара Загора

Според майката неправилно поставени ваксини са причинили усложненията

Разследва се смъртта на бебе в Стара Загора | StandartNews.com

Стара Загора. Случай на починало бебе в Стара Загора разбуни духовете. Очаква се резултат от експертиза за смъртта на 3-месечния Павел. Разказът на майката Павлина Стефанова в социалната мрежа Facebook бе разпространен по медиите от движение на родители, които са против ваксините. Майката разказва, че е завела бебето си, за да му поставят ваксини според имунизационния календар, но е предупредила лекарката, че детето има "сополки и хрипчета". По думите й при прегледа не е установено заболяване и лекарката е поставила ваксините, а 5 дни по-късно състоянието на детето се е влошило. На следващия ден отново отишли на преглед и лекарката изписала капки за нос. След още 2 дни родителите открили бебето сутринта посиняло в легълцето. Спешна помощ веднага го транспортирали до болницата, но медиците не успели да го спасят.

Аутопсията е показала, че момченцето е получило оток на белия дроб и на мозъка в следствие на хеморагична пневмония. По случая е образувано и досъдебно производство. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, която трябва да покаже дали има връзка между поставянето на ваксините и смъртта на детето.

"Моля, помогнете ми, вярвам, че ако се разчуе може да побързат с експертизата и всичко да се изясни", завършва статусът на майката Павлина. Семейството има две по-големи момчета. 

Поради случаи на нежелани странични ефекти след поставяне на ваксини, има родители, които се обявяват против ваксинирането въобще. Благодарение на интернет форумите и успехите на алтернативната медицина, те разпространяват вярвания, които не са базирани върху научно познание, и насаждат страх у младите родители, които не получават достатъчно информация от своите лекари.

Тиражираните информации за връзката между ваксините и аутизма досега не са доказани, въпреки множеството изследвания. Според последните научни заключения, единственото съвпадение е, че възрастта, в която може да бъде диагностициран аутизъм, е същата като тази, в която се поставят задължителните ваксини, но не съществува причинно-следствена връзка между тях. 

Ваксините могат да дадат нежелани реакции при деца с алергии към някоя от съставките; при деца, които не са съвсем здрави в периода на имунизирането; ако вземат определени медикаменти и при автоимунни заболявания. За да се избегнат усложненията, педиатрите трябва да тестват децата за алергии и да се уверят, че те са напълно здрави и не взимат лекарства в периода на имунизирането, казват специалистите. При някои състояния като тежки алергии или автоимунни заболявания, ваксинирането е противопоказно. Именно затова е още по-важно здравите деца да бъдат ваксинирани, подчертават имунолозите, тъй като "стадният имунитет" не позволява болестотворните причинители да достигнат до незащитените членове на общността.

В България имунизационният календар е задължителен и без да са поставени ваксините, децата не могат да постъпят в детска градина или училище. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай