Правете деца между 26 г. и 30 г.

Правете деца между 26 г. и 30 г. | StandartNews.com

Само 15% от мъжете над 45 г. могат да станат бащи

Бъдещите татковци да спрат цигарите и алкохола, съветва д-р Явор Владимиров

Мъжете над 45-годишна възраст са с намалени шансове да имат поколение. С напредването на възрастта повече пациенти имат отклонения в основните показатели на семенния анализ. След 45-годишна възраст тези отклонения са 30%, а случаите на мъже с нормални спермални параметри са не повече от 15 на сто. Това сочат резултатите от стандартен семенен анализ, направен от специалистите в CБAЛAГPM "София" след края на кaмпaнията "Meceц нa мъжкoтo peпpoдyктивнo здpaвe". В рамките на инициативата ин витро болницата отвори врати за всички мъже, които желаят да се осведомят за своето репродуктивно здраве и то безплатно. От 4 до 30 април 2016 г. в лечебното заведение са изследвани общо 403 мъже на възраст между 19 и 70 г. 21,3 на сто от изследваните пациенти или 86 господа са с тежки отклонения в основните показатели на семенния анализ. "Резултатите при тях са много притеснителни. Това на практика е всеки пети мъж. Те се нуждаят от лечение, което да се приложи в бъдеще, тъй като те може да имат проблеми при създаването на собствено дете, което впоследствие ще доведе до търсене на лечение чрез асистирана репродукция", коментира д-р Явор Владимиров, акушер-гинеколог и медицински директор на СБАЛАГРМ "София". По думите му при близо половината от мъжете или 46,4% има леки към умерени отклонения, при които много често се налага кратък курс с медикаментозно лечение.

Само 25,8% нямат основание за притеснения

ако в близко бъдеще решат да станат бащи, тъй като при тях са отчетени нормални параметри на семенната течност. А при деветима мъже е установена липса на сперматозоиди. Проучването е първото широко изследване на репродуктивното здраве на мъжете през последните 20 г. 55 от включилите се в изследването мъже са посочили, че мотивацията им да го сторят е повече от 1 година неуспешни опити за забременяване на половинките им. "Ако опитите за забременяване са неуспешни до 1 година, тогава двойката трябва да потърси специалист. Но ако и двамата партньори са над 35 г., трябва да отидат при специалист след 6 месеца неуспешни опити", съветва д-р Владимиров. Според него да имаме дете по естествен път е оптимумът, но понякога дори малка намеса е достатъчна, за да не чака дадена двойка с години да има бебе. Д-р Владимиров посочи, че при около 20 на сто от семействата, които дълги години не могат да имат дете, причината за стерилитета е с неясен произход и те нямат здравословни проблеми. "Първата стъпка в лечението на двойките е 4-6 цикъла инсеминация, след което ин витро", каза специалистът.

Д-р Владимиров посочи, че проблемът с умерените към тежки отклонения в семенната течност не е само у нас, а и в Европа и развитите държави. "Проучване показва, че за 60 г. от средата на 20. век до средата на началото на този век броят на сперматозоидите в един милилитър е намалял 3 пъти в съвременния мъж. Това рефлектира върху възпроизводството на човешкия род", каза специалистът. По думите му генерално

с времето човешкият род започва да има проблеми

с възпроизводството.

Д-р Владимиров посочи, че при наличие на репродуктивни проблеми у мъжа посоките на лечение са три. Консервативното лечение включва медикаменти и промяна в начина на живот, която предполага здравословно хранене, повече движение, отказ от цигарите и алкохола. Понякога се налага и хирургическо лечение, а когато консервативното и оперативното лечение не помагат, се пристъпва към асистирана репродукция.

"С това проучване доказваме, че биологичният часовник тиктака както при жената, така и при мъжа. Най-оптималната възраст за създаване на дете е между 26 г. и 30 г.", каза д-р Десислава Тачева, ръководител на ембриологичната лаборатория в болницата. По думите й морфологията на сперматозоидите, която е определяща за оплодителната способност, е най-ниска при мъжете над 45-годишна възраст. "За съжаление мъжете са по-страхливата част от двойката. Притесняват се повече. А ако проблемът е хванат навреме, почти винаги има лечение", категорична е д-р Тачева. Все пак 403 български мъже са превъзмогнали страха си и са се включили в кампанията, което от лечебното заведение отчитат като голям успех. Ако и вие сте решили да си направите нужните изследвания, трябва да спазите няколко прости изисквания. "Първото и най-важното е

половото въздържание между 3 и 5 дни,

което означава да не бъде под 3 дни и над 5 дни. Честа заблуда сред мъжете е, че при по-дългото полово въздържание резултатът ще е по-добър, но това не е вярно. То ще увеличи броя на сперматозоидите, но ще намали подвижността им. Освен това през последните 10 дни мъжете не трябва да са приемали антибиотици, а поне в деня преди изследването да не са пили алкохол", посочи д-р Тачева. По думите й има и редица тестове, благодарение на които дамите могат да узнаят точната възраст, до която трябва да станат майки. "При някои жени яйчниковият резерв се изчерпва на 28 г., а при други - на 48 г. Затова трябва да се направят тестове, с които да се види кога приблизително ще се изчерпи яйчниковият резерв", каза д-р Тачева.

Безплатни прегледи за бъдещи родители в Токуда

Безплатни прегледи за двойки с репродуктивни проблеми провежда до 1 юли болница "Токуда".

Ин витро консултациите ще бъдат провеждани от специалиста с международен опит и нов член на екипа на "Виена Ин витро" д-р Георги Станулов. Прегледите ще се извършват всеки делничен ден от 8 ч до 17 ч. Може да си запазите час на тел. 02/403 4227 и 02/420 0281.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай