Община нае медик да преглежда в отдалечени села

Община нае медик да преглежда в отдалечени села | StandartNews.com

Община Струмяни назначи на щат медик, за да осигури медицинско обслужване на хората в отдалечените селища високо в Малешевска планина. Над 15 са населените места, който не знаят що е аптека, лекар и линейка.

"Затова се принудихме да направим тази стъпка. Ние сме малка община, това е допълнителен разход за нас. Но като го няма здравеопазването, сме принудени да реагираме. Не може да оставим над 700 души на произвола на съдбата", заяви кметът на Струмяни Емил Илиев.

Новоназначеният медик, който доскоро бил на граждански договор, ще обикаля ежедневно селата в планината, най-малко 1-2 пъти в седмицата ще е във всяка населено място. Ще има ангажимент да приема заявки за лекарства от болните и да им ги доставя. Почти всички тридесетина жители на село Клепало са възрастни и болни хора. А най-близката линейка е в град Сандански – на почти 50 километра от селището и на над 1 час път. В село Раздол пък има две Защитени жилища – за хора с умствена изостаналост и за хора с психични разстройства, както и Дом за възрастни хора с психични разстройства.

"Хората бяха в правото си да настояват за медик, който периодично да идва тук. Все говорят за реформи в здравеопазването, че ще помислят за отдалечени села като нашите, но нищо не се случва", твърди кметът.

Случи ли се нещо, трябва да се молим на Господ, че линейката няма как да дойде за по-малко от час, казват местните хора. 7 километра от пътя са в ужасно състояние и на практика 6-7 селища дори са недостъпни за автомобили. До тях може да се стигне само с високопроходими коли. 7-километровият участък е на международен път, който е част от републиканската пътна мрежа и води към съседна Македония. Той е в окаяно състояние. Съсипаната пътна отсечка е от село Цапарево до местността Студената вода.

"Не е ангажимент на общината ремонтът на този път, а на Агенция "Пътна инфраструктура". Хората в региона са готови да протестират, ако не се обърне внимание на този проблем и не се реши", предупреди общинският управник на Струмяни. Спорен него са необходими не повече от 3 милиона лева за ремонта на въпросните 7 километра. Той е категоричен, че държавата трябва да реши този проблем, за да има достъп на линейка до селата в Малешевска планина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай