Клиника на 12-ия етаж

Клиника на 12-ия етаж | StandartNews.com

Притеснява ли ви псориазисът? Изпитвате ли комплекс на плажа, при посещение на басейн или козметик? Все още не е известно на какво се дължи появата на псориазиса. Той може да се появи във всеки момент от живота на човека. В 80 на сто от случаите причина е стресът. Казват, че неприятното дерматологично заболяване не се лекува. Началникът на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия д-р Весел Кантарджиев обаче уверява, че псориазисът не е толкова страшен. В клиниката го лекуват с най-модерните средства в световен мащаб.

"В момента имаме около 200 души пациенти, които са изчерпали своите терапевтични възможности. Дефинитивно излекуване няма, но сме направили така, че заболяването да изчезне за дълго време, тоест да се постигне т.нар. морбистаза", казва д-р Кантарджиев. За лечението на псориазиса се прилагат различни лечебни модалности, като основен принцип е степенуването на терапията според тежестта и давността на заболяването. В клиниката разполагат с високотехнологични машини, с които се прави фототерапия на ниво много тесен УВ спектър, видя екип на "Стандарт". При леките до средно тежки форми се прилагат определени дължини на вълните като UVА или UVB - лъчите, например. Те могат да се комбинират заедно с медикаменти, наречени псоралени (вещества, които правят кожата по-чувствителна на УВ лъчите, ефект, търсен при псориазиса) при т.нар. ПУВА терапия. Това е локално лечение, което се прилага при по-тежки форми на псориазис. Кожата на пациента се облива под формата на душ, с разтвор на медикамента, след което предстои фототерапията. Този вид лечение дава възможност

без прием на медикаменти през устата

да бъдат лекувани тежките форми на псориазис, както и някои форми на лимфопролиферативни заболявания. В клиниката действа една от четирите в страната комисии за одобрение на псориатични пациенти, за лечение с биологични продукти, а голяма част от пациентите имат възможността да бъдат включени в безплатни програми за лечение, с най-новите биологични препарати.

"Едни от най-тежките дерматологични заболявания са булозните и автоимунните кожни заболявания. Лекуваме ги с голям успех в тясна колаборация с колеги от другите клиники", казва д-р Кантарджиев. "Т-клетъчните кожни лимфоми, напр. се появяват вследствие на мутация на ген. Първата изява са петна по кожата на тялото. Този вид лимфоми, диагностицирани в начален стадий, се лекуват с успех чрез приложение на фототерапия. Като втора линия на лечение остава химиотерапията, която прилагаме в сътрудничество с колегите хематолози", твърди д-р Кантарджиев. С помощта на машините за фототерапия, наподобяващи "солариум", се лекуват 90 на сто от кожните заболявания.

Клиниката разполага и с широк спектър от лазерна апаратура, прилагана за лечение на редица дерматози, сред които са и детските хемангиоми - червени родилни петна, чиято терапия зависи от вида и стадия. В сектора за лазерна терапия се лекуват много успешно и различни видове белези - следоперативни белези, белези от изгаряния, белези от акне и стрии.
В Кожна клиника към Военномедицинска академия се намира най-модерният в страната център по дерматохистопатология, който се ръководи от проф. Обрешкова, световно признат специалист в областта. Хистологичното изследване е

златният стандарт за поставяне на диагноза

във всяка една медицинска специалност. Често в дерматологията състоянията на кожата си приличат като две капки вода и са практически неразличими дори от най-добрия специалист. Затова е прието да се вземе малко парченце кожа, което се обработва по специални методи, оцветява се и се гледа под микроскоп и така се поставя съответната диагноза. Клиниката и болницата са запазили договорите с други лечебни заведения в пълен обем. "В момента 10 здравни заведения от страната, включително и "Токуда" разчитат на нас за поставянето на екзактна диагноза. Те изпращат материали, които се обработват в собствената лаборатория на клиниката и се консултират от проф. Обрешкова. Това е свързано с едни нелоши приходи за болницата", твърди д-р Кантарджиев.

За съжаление след направения вътрешен одит от МО миналата година, който обхващаше период от 10 години назад, се установиха загуби за ВМА в рамките на милиони левове, което доведе до промяна в ръководството на клиниката, както и преструктуриране на дейността й. "Преди една година имаше тридесет легла. Финансовите отчети не бяха оптимални.", казва д-р Кантарджиев. "Преди 6 месеца бе взето решение за преустройка на звената в клиниката и в момента с наличната леглова база генерираме повече приходи по клинични пътеки, отколкото с 30 легла през последните 10 години. Сега, по финансови показатели тя е най-бързо развиващата се клиника във ВМА. Благодарение на екипа на клиниката, на първия месец след смяната на ръководството, клиниката

удвои приходите от платени амбулаторни процедури

на втория месец - ги утроихме и на третия ги ушесторихме, което беше официално оповестено от началника на ВМА, ген-майор, член-кор. проф. Николай Петров по случай 124-годишнината на най-престижната болница в страната. За месец и половина, от средата на октомври до началото на декември 2015 г., на касата на болницата са регистрирани 184 платени пациенти. За същия период на миналата година те са 4. Не коментирам причините", категоричен е младият началник на клиниката.

"Успехът на лечението зависи от отношението на лекаря към пациента - стремежа да спечелиш доверието на човека", твърдят медиците. Д-р Кантарджиев и младият му екип от петима лекари дерматолози и единадесет лекари специализанти, се отнасят с голямо внимание към всеки един пациент на клиниката. В работата си младите лекари разчитат винаги на компетентното мнение на доайените на дерматологията в България - проф. Елена Обрешкова и доц. Кирил Праматаров. В Клиниката по дерматология на ВМА се обучават целогодишно специализанти по кожни болести и студенти по медицина към Софийски университет "Св. Климент Охридски". Периодично се провеждат курсове за обучение на младши и висш медицински персонал. Към момента клиниката остава най-модерната дерматологична клиника в цялата страна, предпочитана от пациентите, както и от по-голямата част от политическия ни елит.

Ракът поразява все повече млади хора

Зачести процентът на изява на злокачествени заболявания при все по-млади хора, твърди д-р Весел Кантарджиев. "Допреди 5 години по правило те бяха по-често срещани при хора от третата възраст, но днес тази възрастова граница спадна с 10 години. Не говорим за най-злокачествените заболявания, най-лошото от които е меланомът. За щастие не е много често срещан, но пък случаите са твърде късно диагностицирани. Д-р Кантарджиев успокоява, че дори меланомът, хванат навреме, се лекува. Докторът споделя, че базоцелуларният карцином, който е най-често срещаното кожно злокачествено заболяване, не дава метастази. "Правилото е - колкото по-близко сме разположени до Екватора и на по-висока надморска височина, толкова повече расте процентът на изява на тези заболявания", твърди докторът. Той отново предупреждава, че хората с по-светла кожа, светли очи и коса са по-застрашени от рак на кожата. Затова припомня, че те не бива да ходят на плаж в часовете с най-интензивно слънцегреене - по обяд, между 11 и 16 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай