Без амнистия за данък здраве

Без амнистия за данък здраве | StandartNews.com

След 6 месеца правата ще се възстановяват, ако се платят всички натрупани осигуровки

Здравното министерство спира амнистията за данък здраве. Здравно неосигурените ще имат само още 6 месеца, за да си върнат правата срещу внасянето на осигуровки за последните 3 години. След този период всеки неосигурен ще трябва да заплати всичките си невнесени здравни вноски, за да ползва доктор без пари. Това гласят промени в закона за здравното осигуряване, които прие правителството в сряда. Предстои те да се разгледат и от депутатите.

Новият режим ще влезе в сила 6 месеца след приемането на промяната, обясни здравният министър Петър Москов. И допълни: "Ако вие се ударите с безкрайно скъпата си кола и това изисква един месец лечение в болница - лечение за около 50 000, 100 000 или 200 000 лева - вие няма как да възстановите правата си с 500 лева за последните три години. Ще бъдете така добър да заплатите всичко, което дължите от началото на здравноосигурителния модел, както го правят повечето от нас", подчерта Москов.

Според неговото ведомство по този начин ще се увеличат приходите от здравни вноски за касата. Без редовни здравни вноски у нас са около 2 млн. души, но повече от половината не се осигуряват и не ползват здравната ни система, защото живеят в чужбина. Според анализите на финансовите институции над 400 хиляди от останалите неосигурени българи са бедни хора, които са изпаднали от социалната система и не могат да си погасят борчовете.

С промените, предложени от здравното ведомство, се предвижда от следващата година държавата също да внася повече пари за здравните вноски на групите, които осигурява - деца и пенсионери. В момента тя ги осигурява на половината от минималния осигурителен доход. Идеята е той да се вдига с 5% на година, докато стигне пълния му размер.

С проекта на здравното министерство се предвижда още разделяне на медицинските услуги на спешен, базов и допълнителен пакет. Първият ще се поема от държавата, вторият от здравната каса, а третият - от пациента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай