4 суперхрани, които ни правят по-здрави през есента

4 суперхрани, които ни правят по-здрави през есента | StandartNews.com

Есента е сезонът за прибиране на реколтата и тогава плодовете и зеленчуците са най-вкусни и здравословни.

Ето четири суперхрани, които трябва да ядем през настъпващия сезон, за да сме здрави:

Тиква

Една от най-типичните за есента храни е тиквата, пише dariknews.bg. Тя е богата на бета-каротин, витамин С и фолиева киселина. Консумацията й може да намали риска от развитие на рак и да осигури защита срещу сърдечносъдови заболявания. Семената на тиквата също имат висока хранителна стойност и са полезни за организма заради цинка и омега-3 мастните киселини.

Цвекло

По съдържание на йод цвеклото е лидер сред зеленчуците. В него се съдържат неголеми количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий, цвеклото ускорява процесите на обмяна на веществата в организма.

Ябълки

Ябълките имат силни противовъзпалителни и антиалергични свойства, които могат да се борят с общи инфекции и алергии, често срещани през есента. Те съдържат флавоноиди, някои от най-мощните антиоксиданти. Редица проучвания са показали, че хората, които ядат храна, богата на флавоноиди, имат по-нисък риск от сърдечни заболявания и инфаркт.

Ябълката спомага за понижаване на стойностите на кръвното налягане и високите нива на холестерол.

Круши

Крушите съдържат витамините С, В1, В2, В6, Е и К. Тези плодове изобилстват от фолиева киселина, чието съдържание е много по-голямо от това на ябълките.

Те подпомагат регулирането на киселинността на стомашните сокове и облекчават чревните разстройства, благодарение на високото съдържание на танини. Полезни са за храносмилането, а киселите сортове укрепват стомаха и черния дроб.

С консумацията на една круша получавате четири грама фибри, което е еквивалентно на чаша и половина кафяв ориз. Помагат също за поддържане на по-ниски нива на холестерол в кръвта и подобряване на контрола на кръвната захар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай