Прокурори ще нищят Бенчо Бенчев за укривателство

Снимка: buluanato.eu

Прокурори ще нищят Бенчо Бенчев за укривателство | StandartNews.com

Започна разследване по досъдебно производство срещу общинския съветник Бенчо Бенчев за укривателство на Димитър Желязков-Очите. Това съобщиха от пресслужбата на Районната прокуратура в Бургас.

От прокуратурата казаха, че разследването срещу Бенчев е затова, че от 2 до 5 август в Истанбул, Турция е спомогнал на извършилия престъпление Димитър Желязков - Очите да се укрие и да бъде осуетено неговото наказателно преследване. За това умишлено престъпление, законодателят е предвидил наказание "лишаване от свобода" до 5 години, информираха от Районната прокуратура.

Разследването на делото се провежда от следователи при Окръжен Следствен отдел при Окръжна прокуратура-Бургас, под надзора на екип от прокурори при РП-Бургас. По случая се провеждат разпити на множество свидетели, включително и такива пред съдия, изготвени са международни следствени поръчки, с които са изискани официални документи от Република Турция и Република Гърция, изискани са справки от Гранично контролно-пропускателните пунктове, предприети са и други, относими към предмета на разследване, процесуални действия.

Бенчев беше един от арестуваните българи при акцията по задържането на Димитър Желязков - Митьо Очите в Истанбул през изминалия уикенд. Сънародниците ни бяха заловени в хотел, а някои от стаите им били резервирани на името на Бенчев. По това време Митьо Очите се издирваше с червена бюлетина на Интерпол заради текущо у нас разследване на дейността на престъпна група за рекет, побои и разпространение на наркотици. Желязков е сочен за лидер на бандата.

Бенчев беше освободен 24 часа след като белезниците щракнаха на ръцете му. През това време бе извършен обиск в дома му, при който властите иззеха пари и оръжия. Във вторник Бенчев беше приет в болница, след като внезапно му прилошало.
Ако бъде признат за виновен, заместник-председателят на Общинския съвет в Бургас може да получи присъда до 5 години лишаване от свобода.

По случая се провеждат разпити на множество свидетели, включително и такива пред съдия, изготвени са международни следствени поръчки, с които са изискани официални документи от Турция и Гърция, изискани са справки от ГКПП, информират още от държавното обвинение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай