Гл. прокурор: Цветан Василев остава в Сърбия заради политическо влияние

Снимка: БГНЕС

Гл. прокурор: Цветан Василев остава в Сърбия заради политическо влияние | StandartNews.com

"При всички изключително коректни отношения с колегите от сръбската прокуратура, мисля че забавянето на случая "Цветан Василев" е на моменти вън от техните правомощия и възможности. Това забавяне, на което сме свидетели е необичайно, за който и да било случай на международната правна помощ. За мен то е резултат на съвсем друг тип влияние и то е политическо", заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред медиите след изслушване в парламентарната комисия за борба със сивата икономика. Той допълни, че процедурите в сръбския съд продължават без решение по същество.

Цветан Василев е подсъдим задочно в Специализирания съд по делото "КТБ". В момента се намира в Сърбия и чака решение за екстрадиция у нас.

Цацаров обясни още, че по отношение на есктрадицията на Димитър Желязков - Очите, всички задължения, които е следвало да бъдат изпълнени от българска страна са изцяло изпълнени.

Помолен за експертно мнение от депутатите в комисията по отношение на това какво може да се направи, за да се ограничи производството на нелегални цигари главният прокурор даде няколко идеи.

По думите му към момента в Наказателния кодекс няма наказуемост за производството на акцизни стоки без бандерол. Според него това трябва да се промени и текстът да изглежда така - който произвежда, разпространява или държи акцизни стоки без бандерол. Също така главният прокурор смята, че трябва да има промяна в закона, която да въведе наказателна отговорност и за приготовлението за производство на такива стоки.

Пред медиите главният прокурор каза още, че тези идеи за промени в закона са били давани преди на парламента.

Втората идея на Цацаров е да се въведе лицензионен и/или регистрационен режим за производството на машини, които могат да се използват за незаконно производство на цигари. По думите му у нас има огромен вторичен пазар за такова производство и продажбата на тези машини вътре или извън страната.

По отношение на разбити наскоро пет фабрики и един цех за нелегални цигари, главният прокурор каза, че разкриването им не се дължи единствено и само на информация от чуждестранни служби.

Сотир Цацаров сподели пред депутатите и няколко извода от тези операции, а те са, че фабриките са имали сериозен промишлен капацитет, пълна автономност на работа, възможност за пълна мобилност на производствения процес, както и модерни машини за работа.

Пред журналисти главният прокурор коментира, че новият вътрешен министър Младен Маринов според него е отличен професионалист.

Във връзка с разследването срещу семейство Арабаджиеви, зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира, че е запорирано всичкото имущество, което се води на тях като физически лица. Той отрече да знае къде се намират в момента Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай