Прогноза от "Позитано": Сергей остава лидер в оставка до изборите

Прогноза от "Позитано": Сергей остава лидер в оставка до изборите | StandartNews.com

Вотът ще е честен, иначе новият водач ще бъде разкъсан, каза Станишев

Трябва да изберем нов лидер при честни и ясни правила, лидер обединител. Иначе има опасност само след три месеца новият председател да бъде разкъсан от съпартийците си, а ние не избираме водач за няколко месеца. Това заяви специално за "Стандарт" соцлидерът Сергей Станишев в петък. Думите му са по повод напрежението в партията и отделните кандидати за поста му.

Той отказа коментар за слуховете от последните часове на "Позитано" 20. А те са, че в неделя на конгреса червените ще влязат в остри сблъсъци кой да поведе партията. Според един от обсъжданите сценарии резултатите от избора ще се обжалват от загубилите и ще се сипят обвинения за манипулация на вътрешните избори. Така Станишев щял да остане лидер на БСП до провеждането на предсрочните парламентарни избори. "Апаратните хватки могат да ни вкарат в чудовищен водевил, но влезем ли в подобна процедура, Станишев остава председател поне до предсрочния вот - нямаме време", признаха висши членове на НС на БСП.

Както вече стана ясно, БСП вероятно ще избере нов лидер на балотаж. С най-големи шансове да стигнат до финала са Драгомир Стойнев, Михаил Миков, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов.

"Надявам се разумът да надделее и след конгреса в неделя партията да е заредена с енергия и обединена за победа", каза още пред "Стандарт" Станишев. Той припомни, че няколко пъти вече е призовал съпартийците си за лидерска почтена кампания. "БСП ще я има и в понеделник и трябва да можем да се погледнем в очите", казал соцлидера пред членовете на пленума в четвъртък следобяд. По време на заседанието членовете на НС на БСП са приели правила да има тъмни стаички, в които делегатите да попълват бюлетините както при парламентарни избори. Предложението за това дошло от Драгомир Стойнев и било подкрепено от Мая Манолова. "Социалистите трябва да са сигурни, че сме направили всичко необходимо вотът им в неделя да е честен и БСП да има нов председател, който да се ползва с подкрепата на всички, в това число и на загубилите", заключи вчера Станишев.

Парола ММ в БСП

Парола ММ за конгреса на БСП си споделяха червени делегати в петък. Това са инициалите на социалиста, който ще отиде на балотаж за лидерския пост, обясняваха на "Позитано" 20. Според едни става дума за Михаил Миков, който можело да победи дори на 1-ви тур. Други разпознаха Мая Манолова. Според трети Парола ММ означавало отпадането и на двамата, защото фаворит на делегатите бил Драгомир Стойнев.

Мая: Няма да се хванем за косите

Изборът на конгреса в неделя не е предрешен и е в условията на "феър плей". Това каза Мая Манолова, която е една от основните претенденти за поста на соцлидера Сергей Станишев. "Наистина, очакването е, образно казано, кандидатите да се хванем за косите", отбеляза тя пред "Фокус". Но допълни, че според нея това няма да се случи. "Със сигурност ще се случи нещо друго - ние ще се хванем за ръце и от деня след конгреса ще работим заедно за успеха на БСП на предстоящите парламентарни избори", отбеляза червената фурия. "В неделя БСП ще избере не председател, БСП ще избере път и затова според мен е важно председателят, когото социалистите ще изберат, да работи за промяната в БСП", посочи още Манолова. "Не съжалявам за това, че правителството подаде оставка. Съжалявам, че много от нещата, които правителството на Пламен Орешарски започна, така и не успя да довърши", каза Манолова. И допълни: "След изборите се надявам част от политиките, които провеждаше то, да станат политики на следващото редовно правителство".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай