Президентът: Героизирането на Октай е опасно

Президентът: Героизирането на Октай е опасно | StandartNews.com

София. Действията на Октай Енимехмедов са абсолютно недопустими и неговото героизирание може да доведе до непоправими последици за гражданското общество в България. Това каза президентът Росен Плевнелиев по повод реакциите, които предизвика с писмото си до Слави Трифонов нападателят срещу Ахмед Доган. 

„Като президент, още в деня на това недопустимо действие, аз призовах всички политически партии да не политизират казуса и да дадат шанс на компетентните органи да си свършат работата”, каза Плевнелиев. „Днес аз заставам плътно зад държавните институции, прокуратурата и всички останали, които носят и отговорността за това да посочат конкретно мотивите на извършителя, а и ако има други, които са част от този процес – също да бъдат намерени и изправени пред съда”, заяви президентът, цитиран от "Фокус".

Държавният глава проведе днес политически консултации с ръководството на ДПС. След срещата лидерът на движението Лютви Местан също разкритикува посланията на Октай, прочетени в "Шоуто на Слави". 

Местан разчете призив за насилие

„Снощи станахме свидетели на едно откровение на нападателя на г-н Доган, което според нас, е открит призив за насилие – при това публично отправен. „Щом аз, студентът от УАСГ успях, всеки въоръжен с повече кураж би могъл да го направи” – това е публичен призив към насилие. Ние твърдим, че някой стои зад тези думи на Октай Енимехмедов”, каза Местан.

"Някой прави добре планиран опит да го представи като носител на определена политическа теза. Искам да направя категорично заявление, че нападателят на Доган – Октай Енимехмедов не е носител на политическа теза, а изпълнител на откровена политическа поръчка, която имаше за цел физическа ликвидация на председателя на партията. Сега нападателят е основен инструмент за реализиране не по-малко опасен сценарий, който пряко засяга целостта на българското гражданско общество. Чрез героизирането му се цели провокиране повторно на анти-ДПС настроенията в българското общество”, каза още Местан. Според него с това се цели и радикализирането на тези настроения, както и ескалацията им до връхната точка, която да се достигне по време на предизборната кампания.

„Ако ме питате кой е авторът на този сценарий, ще кажа – тези, които имат интерес изборите да се проведат при неспокойна среда в условия на сериозно напрежение в българското общество. А кой по-конкретно стои зад тези идеи - отговорът ми за съжаление е: това са тези, които часове след покушението вече поръчаха удобни следствени експертизи, подмениха квалификацията на деянието от опит за убийство в хулиганска проява и сплашване. Ще бъде още по-конкретен – за съжаление това беше направено от министъра на вътрешните работи на Република България, вицепремиера Цветан Цветанов”, каза Лютви Местан. По-късно той уточни, че не знае кой стои зад поръчението за нападението на Ахмед Доган. Местан призова случая с нападението над Ахмед Доган да се поеме от Националната следствена служба, а не от МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай