Плевнелиев: Готов съм да назнача ново правителство

"Вече имахме три правителства тази година, може би ще имаме и пет", каза Плевнелиев.

Плевнелиев: Готов съм да назнача ново правителство | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев каза за Уолстрийт Джърнал, че е готов да назначи ново служебно правителство и да призове за нови избори, в случай, че сегашното правителство на Пламен Орешарски подаде оставка в следствие на протестите.

"Вече имахме три правителства тази година", каза Плевнелиев. "Може би ще имаме и пет. Ако това правителство си подаде оставката, аз ще назнача нов служебен кабинет."

Организаторите на антикорупционните протести обвиниха полицията в употреба на прекомерна сила и насилие срещу тях в опитите си да предотврати блокирането на служебните изходи на сградата на Парламента и възпрепятствайки автобус със законодатели да напусне района. В сряда сутринта от полицията заявиха, че депутатите до един вече се намират извън сградата на Парламента, но очакват протестиращите да се завърнат тази вечер. От правителството не отговориха на никакви въпроси по повод снощното насилие.

"Демокрацията се базира основно на три фундамента: пазарна икономика, независими медии и функционираща правосъдна система.

В момента трябва да се наблегне на тези три фундамента в България. Имаме нужда от мъдри политически решения.", заяви Плевнелиев. "Пазарът има проблем с олигархията, медиите имат проблем с монопола и поставянето на журналистите под натиск, а българската правосъдна система изобщо не е перфектна", допълни още той.

"България може да издържи на още политически промени,

тъй като има икономика, която продължава да отчита ежегоден растеж, въпреки че нашата държава има своето трето правителство в рамките на по-малко от година", каза държавният ни глава.

"Дефицитът ни е между 1,3 % и 1,5 %, а публичният ни дълг е вторият най-нисък в Европа със скромните 18%. Това е здрава база за стабилност", завърши той.

В отделно изявление, цитирано от "Фокус", на президента Росен Плевнелиев по повод събитията около сградата на Парламента на 23 срещу 24 юли, се казва:

Протестите, на които сме свидетели през последните 40 дни, и начинът, по който протичат, показват как българското гражданско общество може да отстоява демократичните ценности, включително и по време на криза. Затова снощи се обърнах с призив да бъде съхранен този толерантен характер на протестите, да се запази реда и гражданския мир.

Снощи обаче станахме свидетели на сцени, които са несъвместими с един демократичен протест - 

блокирано Народно събрание, барикади в центъра на София, разрушени улици и тротоари. Искам да изразя категоричното си убеждение, че няма цел, която да оправдава насилието. Призовавам всички, които искат мирно да заявят своя цивилизован избор, своето отношение към бъдещето на страната, своята привързаност към демокрацията, да се разграничат ясно от действия, провокиращи безредици, водещи към насилие и несъответстващи на принципите на правовата държава.

Призовавам органите на реда да преценяват внимателно своите действия

и да се въздържат от такива, които биха могли да доведат до нагнетяване на напрежението. Очаквам от правителството да ни запознае със своя анализ, да посочи какво породи снощните сцени пред Парламента, има ли грешни решения, има ли виновни и кои са те.

Ако има агресивни групи, провокиращи протеста към насилие – да бъдат посочени и подведени под отговорност, съгласно правилата и закона, а спрямо мирно изразяващите своята позиция граждани да се запази това поведение на охраняващите полицаи, което наблюдавахме досега.

Апелирам към политическите партии, представени в парламента, да потърсим пътища за излизане от тежката ситуация.

Самоцелната конфронтация и реваншизмът могат да застрашат сигурността в страната. С поведението си политическите сили и всички ние допринасяме за разрешаването или за задълбочаването на кризата в страната, а протестите са функция от нея. За съжаление дори и днес забелязвам по-скоро опити за прехвърляне на отговорността, за взаимни обвинения. Готов съм да съдействам на всяко усилие за извеждане на страната от тежката ситуация, в която се намираме.

В последните седмици многократно се опитах да потърся решение, проведох формални и неформални разговори и срещи. По време на февруарските протести и криза свиках Консултативен съвет за национална сигурност – тогава се състоя конструктивен политически дебат и се взеха важни решения. На последния КСНС, проведен преди дни, също в ситуация на протести и на криза, не видяхме подобен подход. Следя внимателно всичко, което се случва, и съм готов да свикам Съвета по всяко време. Консултативният съвет за национална сигурност не е самоцелно упражнение по политическа конфронтация, а инструмент за постигане на съгласие и за разрешаване на кризи на най-високо политическо ниво.

Призовавам за конструктивен и национално отговорен подход. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай