ОБЗОР. До дни: Газ от Турция през България

Щом БСП говори за корупция, значи контрабандата намалява, твърди премиерът

ОБЗОР. До дни: Газ от Турция през България | StandartNews.com

Интерконекторът за пренос на газ от Турция през България ще бъде открит следващата седмица. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, давайки старт на първия по рода си Икономически форум в Пловдив. Борисов, половината кабинет и над 80 изтъкнати експерти от Европа и България обсъждат два дни под тепетата икономическия растеж на Стария континент и бъдещето на ЕС.

В момента се провеждат търговете за тръбите за газовата връзка с Гърция, очаква се съоръжението да заработи до края на годината, каза още Борисов и припомни, че е договорил газ от Азербайджан за България при срещата си с президента Илхам Алиев. "Той каза: „Колкото искаш, толкова". Вече имаме магистрала да докараме азерски газ до Пловдив. Ще имаме газ от Гърция, Турция, от Азербейджан. С румънската връзка работим. И ако може с ЕК да намерим вариант как да работи газовият хъб „Балкан", за да пуснем транзитно газ и част от него да се търгува, ще е добре. Президентът Путин каза – разбери се с тях", обясни Бойко Борисов. Той подчерта, че не се управлява лесно в този див популизъм, обхванал и България и света. "Тези, които искат вот на недоверие, да си спомнят какво беше в Харманли и Любимец. Да си спомнят бежанските бунтове", коментира премиерът исканото от БСП недоверие на кабинета заради политиката му в сектор "Сигурност". След като БСП говори за корупция, значи контрабандата намалява, каза още на влизане в хотел "Империал" Борисов. В залата той продължи: Дойде ли БСП на власт, всички фондове спират. Когато ГЕРБ управлява, фондовете си вървят. Кажете едно "Благодаря"!" С кое сме вредни? Че сме докарали повече пари от Европа и сме намалили мигрантската вълна, реторично попита Борисов. И направи преглед на икономически постижения на България. "Имаме 5,7% износ повече в машиностроене и IT технологии. Никнат завод след завод. Като влизате в Пловдив, виждате какви предприятия има - с хиляди работни места, за които не стигат работници", каза министър-председателят. Той припомни, че не случайно кредитните агенции дадоха изключително добра перспектива на България. И още веднъж повтори, че докато ГЕРБ управлява няма да се пипат идеалните за инвеститорите 10% плосък данък и 20% ДДС.
Бойко Борисов наблегна на факта, че безработицата е под 6%, а в големите градове, като София и Пловдив е "буквално нулева". Не работят само тези, които не искат, каза Борисов.

"Има стабилен фискален резерв и бюджетен излишък. До края на годината ще смъкнем дълга до 24%. Това дава по-големи перспективи за влизането ни в чакалнята на еврозоната", подчерта пред икономистите министър-председателят. Той разказа за огромните усилия, които правителството полага за добросъседските отношения между балканските държави. Похвали Гърция и Македония за постигнатото споразумение за името. И съобщи, че на 4 юли в Солун ще е срещата на балканските премиери на Румъния, Сърбия, Гърция и България. На следващия ден в София пък започва форматът 16 плюс 1 с китайския премиер. На срещите ще бъдат обсъдени проектите за свързаността на балканските пристанища с ж.п. линиите чрез Дунавската стратегия.

Притокът на икономически мигранти към Европа трябва да бъде спрян на 100%, каза на форума в Пловдив Борисов. Тези хора, които бягат от войната, трябва да бъдат настанявани в центрове и впоследствие да бъдат връщани в държавите си. Споразумението с Турция трябва да важи, категоричен бе Борисов. „Само преди година и половина – две България беше под страхотен натиск от мигранти. С президента Ердоган се разбрахме и от тогава имаме нулев миграционен натиск. Струваше ми много усилия. Личен гарант съм за това с президента Ердоган. С вродената ми скромност, мога да кажа, че това се дължи на мен", каза Борисов. Той прогнозира трудна среща по темата при Жан-Клод Юнкер в неделя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай