Маргарита Попова иска яснота за прокуратурата

Маргарита Попова иска яснота за прокуратурата | StandartNews.com

Политиците да кажат ясно къде е мястото на прокуратурата – в или извън съдебната власт. Това трябва да се стане ясно, за да може да има съдебна реформа. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова пред БНТ.

Тя уточни, че това не може да стане без Велико народно събрание. "Никой не излиза ясно да артикулира, да каже какво иска да стане с прокуратурата – да остане в съдебната, или да се върнем назад с 25 години и да я пратим в изпълнителната власт", подчерта Попова. Да се работи така заобиколно, зад кулисите – да правим едни стъпки, а да говорим друго, това няма да доведе до резултат, смята тя. А ако ти не говориш открито, ако го правиш с нападки срещу прокуратурата – това ще ни върне във време което е недемократично.

В съдебната реформа не ме притеснява разделянето на ВСС на две камери. Притеснява ме че се представя като единствен модел за защита на магистратската общност. Притеснява ме, че при разделянето на две квоти, прокуратурата ще изпадне в по-голяма зависимост заради политическата квота. Притеснява ме е говоренето за мястото на прокуратурата, ясна бе тя.

"Съдебната власт е част от държавната власт и когато се предприемат реформаторски стъпки е хубаво да има дебат – предварителен разговор. Съдебната реформа продължава години наред. Тя не започва от днес. Ако съдебната реформа не се подкрепи, не бъде обмислена, не бъде припозната като своя, много е трудно тя да се случи. Дори да не се случат сега конституционните промени, няма как да не се случи реформата. Въпросът е в това какъв модел сме имали, какъв е на конституционно ниво. И тогава да решим кое да бъде продължено, коментира Попова, като подчерта, че 22 години от живота й са минали в прокуратурата и милее за това. ВСС се предлага да е на две колегии – на съдии и на прокурори. Като бях правосъднен министър с това започнахме. Трябваше да бъде направен анализ дали работи този модел, постигнат с много диалог в магистратската общност, смята вицепрезидентът.

"Повече от 15 години при този модел на съдебна власт, ние работихме с усвояване на европейски пари за обединение на магистратската общност. Колко курсове се правеха, за да постигнем тази общност. Сега се казва, че независимостта може да се постигне като махнем прокурорите. Това говорене, този подход е неправилен и води до разединение на обществото. Не се говори така – разделиш ли, проваляш устоите, които предлагаш. Нека в условия на социална сплотеност да направим тези стъпки, които хората очакват. Ако не сменят тона и не извадят целия си замисъл на реформата – и конституционна, и на съдебната власт, реформата няма да се случи", заяви Попова.

За идеята на президента за референдум, Попова предпочете да я коментира, когато референдумът се случи. " Този референдум ще изисква отговор с да и с не, но "да" няма да бъде съчетан с възможност някои неща веднага да се случат. Въпросът е сложен, итервенира се на ниво на конституция. Референдумът не е въпрос да го насрочиш. Това са сложни неща, засяга основния закон. Референдумът е мярка за демокрация – да допълня – референдумът е и начин на употреба", каза Попова.

Моята кауза като вицепрезидент е единението. Без да работиш за България, за това единение, то няма как да бъде постигнато, подчерта Попова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай