ГЕРБ: Хората на Радан вън (ОБЗОР)

ГЕРБ: Хората на Радан вън (ОБЗОР) | StandartNews.com

Добротата ми изнерви депутатите, коментира Борисов

Депутати от ГЕРБ не издържаха поведението на управляващия опозиционер Радан Кънев по важни за държавата теми и отправиха призив към премиера Бойко Борисов за решителни действия в тази посока.

Депутатите от ГЕРБ поискаха всички хора на Радан Кънев и партията да бъдат изхвърлени от властта. Най-голямата парламентарна група призова с декларация в края на вчерашния пленарен ден лидера си Бойко Борисов да дойде при тях в парламента и да им обясни докога ще търпи Радан Кънев и компания.

"ПГ на ГЕРБ настоява премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание. Ще искаме от него да ни обясни докога опозиционерите на Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта. Ще питаме премиера докога ще търпи тези хора и техните лъжи, че са в опозиция, а всъщност са в управлението на държавата", обяви зам.-председателят на групата Цвета Караянчева. Тя поиска още "премиерът Бойко Борисов да вземе мерки и да освободи от всички ръководни постове в държавата хората на Радан Кънев и ДСБ". Караянчева заяви, че депутатите на Борисов вече отказват да носят отговорност за действията на Кънев и съпартийците му.

От ГЕРБ показаха и списък с част от личните назначения на лидера на ДСБ, чиито оставки искат. От него не изключиха и министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. "Няма да го пропуснем, тъй като при създаването на кабинета беше посочен като лично назначение на Радан Кънев", обясни депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

В "черния" списък на ГЕРБ попадна и министърът на отбраната Николай Ненчев. "Радан Кънев - няма ли най-накрая да поиска и неговата оставка? На конференцията на ДСБ Ненчев лично се нарече техен министър", отбеляза Ненков. Той уточни, че това все още не означавало, че депутатите на ГЕРБ искат оставките на Ненчев и Москов. "Ще изслушаме позицията на премиера и след това ще вземем своето решение дали да поискаме оставки на определени лица", уточни Караянчева.
От ГЕРБ искат РБ да излъчат вече и един лидер, който да носи отговорността за законодателната политика. "Настояваме Радан Кънев и ДСБ един път завинаги да се определят опозиция ли са или са част от управляващите. Време е таи политическа шизофрения да бъде прекратена", заключиха от ГЕРБ.

Депутатите се изнервят от добрината ми

Бойко Борисов, премиер и лидер на ГЕРБ

Ние нямаме споразумение с ДСБ, а с РБ, и то в момента се изпълнява. Що се касае до кабинета и министрите, както и управлението на кабинета, го правя аз. Предполагам хората от ГЕРБ започват да недоволстват от ежедневните изяви на някои от членовете на Реформаторския блок, които не излизат от него, а се правят на опозиционери с кадрите, които имат във властта. Депутатите (от ГЕРБ - б.р.) се изнервят на моята добрина и толерантност и на това, че ми се качват на главата и аз продължавам да казвам - не, те са по-добрите ни партньори, рано или късно ще се върнат. На структурите вече им омръзна да ги слушат.

На колегите от ГЕРБ ще кажа, че реформата на министър Петър Москов ще стигне докрай и както аз, така и те ще го подкрепят. И Ненчев, и Москов са министри, които са ми предложени от РБ, тогава никой не ги е делял.

За Радан Кънев повече дума няма да кажа, той ме обвини в лъжа за две неща, за които много ме обиди. Първо, че не е искал смяната на главния прокурор. Аз бях останал с обратното усещане, извинявам се, че съм го разбрал грешно. И другото, че стотици били назначенията, добре - не са стотици, но са достатъчно. Човек трябва да има доблест, когато излиза да говори, да знае какво приказва.

Москов готов с оставка, ако премиерът я поиска

"Ако оставката ми бъде поискана, ще я дам, разбира се", обяви здравният министър Петър Москов преди да бъде изслушан в ресорната парламентарна комисия. Той призна, че решението ДСБ да се обяви като опозиция е създало напрежение не само в неговото ведомство. Някои трудно обясними последователни или непоследователни позиции на РБ и на ДСБ пречели на работата на кабинета, в резултат на което се създало напрежение между всички в коалицията. На съвета за развитие в сряда обаче било взето ясно решение мнозинството да се консолидира около пълноценното изпълнение на програмата на кабинета, подчерта Москов. Москов отново обясни, че не бил на форума на ДСБ, защото не бил поканен. Самият той продължава да вижда мястото си в партията, тъй като бил неин основател. Според него в редиците на тъмносините имало две мнения - партията да напусне блока и да се обяви за остра опозиция, водейки друг тип политики. Друга част настоява ДСБ да останат в тима на реформаторите.

Сезират прокуратурата за договор на "Терем"

Шефът на военноремонтното дружество "Терем" Стоил Яков е сключил договор за адвокатски услуги с човек от кантората на партийния си началник Радан Кънев, съобщиха от ГЕРБ. От партията настояват прокуратурата да провери договора. "Информацията, с която разполагаме, е, че за 2015 г. тази адвокатска кантора е получила 20 000 лв., въпреки че дружеството има отделен юридически отдел", посочи зам.-шефката на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева. Според депутата Александър Ненков договорът за правна помощ е изготвен от съпругата на зам.-министъра на енергетиката Николай Николов, която работи като сътрудничка на Радан Кънев в кантората му "Николова, Кънев, Калинов". "Това е крещящ конфликт на интереси", категоричен бе Ненков.

Яков е лидер на ДСБ в Петрич и шеф на предизборния щаб на партията. Той оглави "Терем" през 2015-та, след като преди това се е занимавал с бизнес в родния си град - от оранжерии до консултации за австрийската фирма за залози "Голдбет".
Договорът между "Терем" и адвокат Васил Танков от кантората на Кънев е сключен на 9 март 2015 г., твърди сайтът Фактор.бг. Танков е назначен за юридически консултант на граждански договор. Първоначалният срок е за един месец, но ако някоя от страните не поиска прекратяване, той автоматически се подновява. Така става фактически безсрочен и се явява форма на скрит трудов договор. Самият Танков също е активист на ДСБ - при учредяването на партията е избран за член на Вътрешната арбитражна комисия. От ГЕРБ искат още да бъдат проверени и обществените поръчки в МО.

Стоим зад министрите си

Найден Зеленогорски, РБ

Мога да коментирам само и единствено това, че министър Петър Москов и министър Николай Ненчев са министри на РБ. Те се справят изключително добре и ние ги подкрепяме, както и всичките си министри. Останалото няма как да коментирам. Нямайте никакво съмнение, че даваме положителна оценка на всичките си министри, стоим зад тях и няма персонални министри на един или на друг. Те са министрите на блока.

Да преосмислим как РБ седи в кабинета

Румен Петков, АБВ 

Ситуацията с РБ във властта е различна и тя се нуждае от преосмисляне. В сряда на Съвета по развитие ние от АБВ поставихме въпроса, че не е обяснимо партия, която чрез лидера си г-н Радан Кънев толкова агресивно и активно да обявява своята опозиционност, да атакува парламентарното мнозинство и кабинета да заема ключови позиции в изпълнителната власт и в редица институции - КЕВР, Министерство на енергетиката, МВнР... Това са неща, които не могат да бъдат обяснени на мнозинството и създават шизофренност. Кабинетът беше избран с подкрепата на един формат - 23-ма депутати от РБ, сега форматът е друг и това се нуждае от преосмисляне. Останах с впечатление, че всички участници подкрепиха нашето разбиране.

Някои депутати са с шизофренно поведение

Валери Симеонов, ПФ

Г-н Кънев и неговата групичка трябва да си определи същност опозиция или не е. Такова шизофренно поведение не е нормално и не е естествено. Унизително е за българския парламент. Трябва да се знае, че тук не действат някакви идиотски политически закони. Всеки трябва да определи себе си дали е опозиция, дали е подкрепящ и да има последователно поведение.

Удариха дарители на ДСБ, точели ДДС от месо

Росен Терзиев и Веселин Минев дали по 10 000 лв. на Кънев

Акция на ГДБОП удари схема за източване на бюджета с ДДС със сделки с внос на месо от ЕС. Фирмата "Мес комерс" внасяла месо от Европа, но впоследствие се оказало, че в складовете стоката липсва. Така за период от половин година от март до септември 2015 г. фирмата укрила ДДС в размер на 600 000 лв.

По време на полицейската операция са задържани шефът на "Мес комерс" Росен Терзиев, Методи Методиев, който контролирал "кухите" търговски дружества и Веселин Минев, който извършвал през интернет разплащанията. Открити са и множество печати на фирми производителки на месото в Европа. Документите на стоката - товарителници и ЧМР-ата, се сменяли веднага след границата и така се предотвратявали проверките, разкриха вчера разследващите.
По време на претърсванията в офиса на фирмата и разпита на Методиев, съпругата му успяла да се обади на шофьора му, който успял да изтегли от банка равностойността на 400 000 лв. в евро и долари. Сумата обаче е задържана минути по-късно, тъй като шофьорът е бил проследен от полицаите. Общо 20 души са разпитани заради измамната схема.
Росен Терзиев и Веселин Минев са в списъка като частни дарители на лидера на ДСБ Радан Кънев. Двамата са дарили по 10 000 лв. през 2014 г.

АБВ и патриотите атакуват властта

АБВ и Патриотичният фронт настояват за преразпределение на участието във властта между формациите, които подкрепят кабинета, научи "Стандарт". На практика това означава промяна в броя на министерските кресла. На заседанието на коалиционния Съвет за развитие в сряда от АБВ са поискали да бъде преподписана политическата декларация и да се превърнат в пълноценни партньори в управлението.

Като аргумент те са изтъкнали, че съотношението на силите в Народното събрание е променено след излизането на ДСБ и депутатите от гражданската квота в опозиция и на практика РБ разполага с едва 13 гласа за кабинета, срещу които продължава да има 7 министри. Те са били подкрепени от представителите на Патриотичния фронт, според които сега има първостепенни и второстепенни партньори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай