Божидар Димитров: Борисов се движи по линията на Борис III

Божидар Димитров: Борисов се движи по линията на Борис III | StandartNews.com

„Хора на висока и средна позиция в БСП сериозно се замислят дари Корнелия Нинова не е в таен сговор с Бойко Борисов да работи да разсипе БСП. За всеки случай това се говори". Това заяви историкът проф. Божидар Димитров и лидер на новосформираното национално сдружение "Хан Кубрат", пред "Канал 3".

"Аз бях член на Висшия съвет на БСП, когато там се появи Корнелия Нинова. "Но тя не е член на БСП, как ще е във Висшия съвет", питаше тогава Антон Кутев, той е от махалата. Той беше най-възмутеният от всички, а сега е солташак на Нинова", поясни Божидар Димитров.

Запитан каква реакция очаква от политиците ни при сигурното преизбиране на Владимир Путин за президент на Русия идната неделя, професорът каза: "Те знаят това от 2-3 години и съответно са се подготвили.

„Бойко се движи по линията на цар Борис III - Русия е една голяма мечка, а ние - буболечка, и мечката дори да не иска да ни направи нещо, може да ни смачка", подчерта историкът, който припомни, че износът ни за Русия е скочил 4 пъти.

Проф. Димитров призова настоящия държавен глава Румен Радев да не се меси в политиката. "И е време да свикне, че е само една протоколна фигура и да не се меси в политиката, както ужасно му се иска. Ако не, да основе една партия и да се бори за повече правомощия, да се меси в политиката и тъй нататък. А сега да стои мирно, когато вдигат знамена, и да не се бърка в неща, които не са негова работа", подчерта проф. Димитров.

Според него в сегашния си вид българското президентство е нещо излишно. "В момента президентството харчи пари, нищо не решава - цялата институция. Важни са институциите и хората начело на тях, които вземат решения - в президентството не могат да вземат нито едно решение, освен да гласуват вето на някой закон, който след седмици отново се прегласува", обобщи Божидар Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай