Бойко разкри афера за милиарди в АЕЦ

Подписал ли е Орешарски тайна точка на заседанието в сряда, попита Борисов

Бойко разкри афера за милиарди в АЕЦ | StandartNews.com

Разсекретяване на стенограмите на Министерски съвет иска лидерът на ГЕРБ

София. Афера за милиарди в АЕЦ заподозря Бойко Борисов вчера. Той има сериозни съмнения за тайни решения, взети на едно от последните заседания на кабинета "Орешарски".

"Интересува ме какво взеха като решение на оперативното заседание на Министерски съвет", попита Борисов в кулоарите на парламента.

В сряда стана ясно, че на заседание на кабинета е обсъждан доклад за бъдещето на проекта за VII блок в АЕЦ "Козлодуй".
"Ще искам разсекретяване на стенограмата от заседанието", категоричен беше лидерът на ГЕРБ. И призна, че има най-тежките подозрения. "Подписал ли е Орешарски тайно точка за милиарди? И кои са другите точки на оперативното заседание? Защо не ги знаем кои са? И защо са на оперативно заседание? Става ли дума за много милиарди?", продължи с въпросите Борисов. И попита журналистите защо те не са задали този въпрос на премиера в оставка.

В сряда от думите на вицепремиера в оставка Даниела Бобева стана ясно, че до момента са били проведени 6 тура на преговори с американската компания "Уестингхаус".

Предварителни данни сочат, че новият блок в АЕЦ "Козлодуй" ще струва около 5 млрд. долара. Бобева изрично предупреди, че цифрата е условна и е взета от доклад, който Министерски съвет е обсъдил на заседанието си. Според вицепремиера в оставка, за да стане VII блок реален проект, ще трябва да се извърви още доста път. Затова подписване на споразумение с "Уестингхаус", а в последствие и договор за инженеринг, проектиране и строителство (т.нар. EPC контракт) би могло да се случи най-рано към края на годината, след като България вече има ново редовно правителство.

"Нашето правителство подава оставка, затова следващото ще довърши работата", обясни след заседанието на кабинета Бобева. Тя допълни, че новият кабинет ще трябва да препотвърди свършеното от правителството на Пламен Орешарски по проекта както по отношение на споразумението с "Уестингхаус", така и по въпросите с финансовите детайли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай