Ураган разсече България

Вятър със 150 км/ч обърна павилиони, откъснати клони потрошиха коли

Ураган разсече България | StandartNews.com

Силна буря, пороен дъжд, ураганен вятър и сняг завладяха страната още в първите часове от настъпването на астрономическата есен. Прогнозите за тежка зима обаче се оказаха погрешни и синоптиците очакват температурите да са около нормата, дори по-топли за сезона.

Първият сняг заваля в планините, нови бури чакат Северозапада днес

Есента дойде със силна буря. Мощен ураган вилня над Източна България, а обилни дъждове удавиха страната от Запад. Рязкото спадане на температурите се усети още в първите часове на вчерашния ден. В планините заваля първият за сезона сняг и на много места се наложи хората да извадят зимните си дрехи.

В Сливен се изля същински порой, който наводни по-ниските части на града около жп гарата и колодрума. Изнесените от водата инертни материали блокираха движението по централните улици. Заедно с изсипалите се над 40 л/кв. м Сливен бе ударен и от ураганен вятър, достигащ скорост от 12 м/сек. Изпочупени бяха много клони на дърветата, прозорци и обърнати кошчета по улиците. Наложи се родителите да изпращат децата си на училище със зимните якета и грейки.

От НИМХ - БАН предупредиха, че има рязко спадане на температурите, които вече са по-ниски с около 10 - 15 градуса в сравнение с предходните дни от седмицата. Пороен дъжд удави и София, но за щастие се размина без сериозни щети. Бурята продължи със силен вятър. От Столичната община реагираха на опасността и изпратиха екипи за отводняване след няколко сигнала от по-ниските части на града. Гражданите са предупредени да приберат недобре закрепените предмети от прозорците и терасите си. За щастие няма нанесени сериозни материални щети.

Във Видин също бяха в готовност да реагират след бурята и да отстранят паднали дървета.

Първият сняг заваля на прохода "Петрохан" и около обяд вече имаше близо 3 см снежна покривка. Мнозина шофьори останаха блокирани с часове в колите. Причината е, че всички все още карат с летни гуми. Заснеженият участък е около 3 км. Първият сняг на Петрохан миналата година е паднал на 18 октомври, сочи справката на пътната служба.

В Елхово се изсипаха 15 л/кв. м, а в Кюстендил и Чирпан по 12 л./кв. м.

Силният вятър, заради който бе обявен жълт код за опасни явления в цялата страна, наложи затварянето на пристанище Варна. Ръководството забрани маневриране на кораби заради поривите на вятъра, които достигнаха скорост от 14 м/с.

Същински ураган се развихри над Свиленград по време на традиционния есенен панаир и предизвика страхотни поразии. Вихрушката помете масите и сергиите на търговците. Разхвърчаха се дрехи, чехли и всякаква панаирджийска стока. Бурният вятър помете обзавеждането във външното кафене на ресторант "Романтика", разхвърчаха се столове и маси. Стихията изкорени дървета по улиците, а няколко клона нанесоха сериозни щети върху паркираните под тях автомобили.

След интензивния дъжд вчера пекна слънце, което проби облаците, а след това и задуха. Средната сила на вятъра през целия ден остана между 17 и 20 м/сек. Огромно дърво се стовари и върху две коли в Пловдив. От силната буря корените му не издържали и тежкият ствол буквално е премазал паркираните до блок 141 в район "Тракия" автомобили. Проливният дъжд в региона превърна улиците в реки. По сведения на синоптиците около 15 л на кв. м са се изсипали само в рамките на един час по обед.

Прогнозите на синоптиците за днес са, че облачността навсякъде ще намалее и времето ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще е все още умерен, в Дунавската равнина и източните райони до силен и до вечерта ще отслабне.

Изпускат спешно четири язовира

Взети са мерки след наводненията и заради продължаващите обилни дъждове в страната контролирано се изпускат язовири. От Басейнова дирекция за Черноморски район изпускат водоема "Ново Паничарево", подобно е положението и с язовира "Дибич" край Шумен и "Черковна" до Провадия. Източват се минимални количества през основния изпускател, за да не се предизвикат допълнителни приливни вълни с цел да се подсигури свободен обем за критични ситуации.

Продължава изпускането на водни количества от язовир "Огоста" край Монтана. Изпускат се по 90 см. През вчерашния ден нивото на язовира е било в застой и е отчетено спадане със 7 см. "В момента вали дъжд в Монтана, не знам как са нещата в Балкана. Възможно е да има промяна вследствие на валежите", каза областният управител Нина Петкова. Тя добави, че постоянно получава информация за нивото на водата.

Орех падна над детска градина

Огромен орех се стовари над една от детските градини в курортното градче Банско. Дървото не е издържало на ураганния вятър и се е прекършило като кибритена клечка върху оградата на забавачката. За щастие няма пострадали деца, тъй като заради лошото време те са били прибрани вътре. Единствено паркиран микробус е смачкан и е съсипана предната част на металната ограда на детския дом. Има и скъсани жици на близкия далекопровод. "Започваме акция по рязането на всички опасни, стари и изгнили дървета около детските градини. Не ме интересува, че някой ще ни обвини, че ги режем. Като стане някоя беля, ще ни обвинят, че не сме взели мерки", заяви кметът на Банско Георги Икономов. Акцията по премахването на опасните дървета няма да се отлага нито с ден, увери градоначалникът.

Народът се юрна за дърва и въглища

Рязкото застудяване накара хората да се втурнат за дърва и въглища. В момента цените все още са достатъчно ниски, което предизвиква допълнително увеличаване на търсенето. Пред "Топливо" вече се заформят опашки от желаещи да си набавят необходимото за отопление през зимата. От бранша обясниха, че интересът се е увеличил още в началото на септември. Хората искат да се запасят с топло, тъй като очакват увеличение на тока и на твърдото гориво. "Разполагаме в момента с всички видове въглища. Донбаските са висококалорични и са най-скъпи - 356 лева за тон. Оранските са 225 лева за тон, Бобовдолските - 248 лева за тон. Най-евтини - 189 лева за тон, са пиринските от рудник "Ракитна". Много се купуват и дървата, като пале от 0,6 куб. метра е на цена 50 лева", каза шефът на "Топливо" в Благоевград Иван Ризов. Чувалчета от 15 кг екобрикети струват 7 лева, а пелетите - с лев по-малко. "За улеснение на клиентите предлагаме и подпалки, които са в торби и струват 2,45 лева. Очаквам да се засили още повече търсенето, тъй като поскъпне ли токът, производителите ще вдигнат цената и на въглищата и всичко ще е на гърба на крайния клиент. И затова моят съвет е да купуват сега, докато цените не са вдигнати", каза още Ризов. По селата обаче масово местните жители предпочитат да си добият сами дърва за огрев, защото им излиза по-евтино. Повечето от тях са пенсионери и затова предпочитат този начин, тъй като нямат възможност да отделят много пари за твърдо гориво, казват кметовете.

Идва топла зима с много сняг

Синоптиците отричат аномалии от минус 40 през януари

Още от края на септември ни чака циганско лято. В началото на октомври прогнозите са, че живакът ще удари 26 градуса. Според синоптиците твърденията за аномалии и температури от минус 40 градуса през януари са неверни и абсурдни. Подобни прогнози не дават и от големите метеорологични центрове. След циганското лято, което ще продължи около две седмици, с идването на ноември температурите и валежите ще са в нормата за месеца. Според прогнозите декември и януари ще са с 1-2 градуса по-топли от нормалното, а февруари отново ще са около нормата. Малък Сечко ще бъде топъл, а след 16 февруари живакът трайно ще тръгне нагоре и ще надхвърли пролетните 17 градуса. Очакванията на синоптиците са, че тази зима ще е по-топла от миналогодишната. За Коледа и Нова година синоптиците прогнозират меко и слънчево време. Очаква се обаче да има и сняг. Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в Северна България и високите полета е около 0, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони - около 4 градуса, в планините - от минус 5 до минус 1 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 30 и 60 л/кв. м, в планините и най-южните райони - между 60 и 120 л/кв. м. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, а най-високите - между 8 и 13. Така нашите метеоролози категорично отхвърлиха информацията на руските си колеги, че през зимата живакът у нас може да падне до минус 40 градуса. Честата промяна във времето ще се определя от средиземноморски циклони, минаващи през Балканския полуостров, които дават отражение на времето в България. От тук идва и динамиката, предизвикваща ту затопляне или мраз.

Синоптиците: Ски сезонът ще е добър

Прогнозите на метеоролозите са, че още от средата на октомври в планините ще има снежна покривка. Снегът ще натрупа в първите дни на ноември достатъчно, за да стигне за ски сезона до пролетта на 2015 г. През януари динамиката на атмосферните процеси на Балканския полуостров ще бъде повишена и времето в България ще бъде много динамично. В планините се очаква обилно натрупване на снежна покривка, която ще се задържи поне до средата на април. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата. В по-голямата част от страната тя е между 30 и 60 л/кв. м, в планините и най-южните райони - между 60 и 110 л/кв. м.

МВР със съвети за гръмотевични бури

При гръмотевична буря извън населените места е най-добре да се стои далеч от високи дървета, да не се ляга и докосва земята. Най-добре клекнете плътно и прилепете към земята краката си. Наведете глава надолу и с ръце обхванете глезените на ходилата си, съветват експертите от МВР. Ако до вас има друг човек, най-добре е да застанете на разстояние от него. Подходящите места за подслоняване са дълбоките пещери. За безопасност трябва да се влезе най-малко на 3 метра навътре от входа и да има поне метър свободно пространство от двете страни. Ако бурята изненада човек в река или езеро, незабавно трябва да излезе от водата и да се отдалечи по най-бързия начин. В градовете е добре да изключвате от електрическата мрежа електроуредите си. Вратите и прозорците да са затворени плътно и да се стои далече от тях. По време на пътуване с кола антената да се прибере.

Снежинките дойдоха от Сърбия

Падналият над Петрохан сняг дойде от съседна Сърбия. Там снежната покривка в курорта Капаоник в източната част на страната достигна близо 5 см. Рано вчера сутринта термометрите в Копаоник, част от която е национален резерват, бяха малко под нулата, съобщиха от местния метеорологичен институт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай